Са раније сједнице Уставног одбора (архива / IVAN PETROVIC-IPE
19/01/2022 u 09:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неизвјесно када ће се комплетирати Уставни суд

У што скориjем року Одбор ће одлучивати о избору двоjе судиjа, односно гласаће се, и коjе двоjе добиjе потребну већину, као предлог одбора биће упућени пленуму коjи даље одлучује о избору – казала је Симонида Кордић

Скупштински Уставни одбор још није заказао сједницу на којој би се изјаснио о подршци за два кандидата за судије Уставног суда, иако су саслушања девет лица која су конкурисала за ту позицију завршена још у децембру. Предсједница Уставног одбора Симонида Кордић казала је за "Дан" да ће настојати да у што скоријем року донесу одлуку, а прије ње ће морати да спроведу консултације посланика који су чланови поменутог скупштинског тијела.

– У што скориjем року Одбор ће одлучивати о избору двоjе судиjа, односно гласаће се и коjе двоjе добиjе потребну већину, као предлог одбора биће упућени пленуму коjи даље одлучује о избору – појаснила је Симонида Кордић.

Она наводи да не може у овом тренутку прецизирати датум одржавања Уставног одбора. Одбор двоjе судиjа бира између девет кандидата и то су: Илиjа Вукчевић, Сулеjман Гучи, Снежана Jоница, Jадранка Новаковић, Зденка Перовић, Мирjана Поповић, Немања Поповић, Иван Радоjичић и Маjа Шћепановић.

Обзиром да Уставни суд тренутно ради са четворо судија, неизвјесно је када ће Уставни суд бити комплетиран, посебно имајући у виду и актуелну политичку ситуацију, обзиром да је за избор нових чланова потребна двотрећинска, односно тропетинска већина у Скупштини. Судиjа Уставног суда Драгољуб Драшковић jе 1. jануара ове године стекао услове за старосну пензиjу. Краjем 28. децембра 2021. године, Уставни одбор jе одлучио да распише конкурс за избор још једног судије Уставног суда који ће замијенити Драшковића. Чланови одбора из власти и опозиције су у расправи остали при двије правне позиције када Драшковићу престаје мандат, а из Уставног суда нијесу добили јасно обавјештење о томе.

Први покушај у јулу пропао

Уставни одбор jе већ jедном требао да изабере двоjе судиjа, али у томе ниjе успио 15. jула, jер тада ниjедан кандидат ниjе добио потребну већину.

Уставни суд има седам судиjа коjе бира Скупштина на 12 година, двотрећинском, односно тропетинском већином гласова посланика. За судиjу Уставног суда бира се особа из реда истакнутих правника коjа има наjмање 40 година и 15 година радног стажа у правноj струци. Истакнутим правником сматраjу се професори правних наука, судиjе, државни тужиоци, адвокати, нотари, правници коjи раде у државним и органима државне управе и локалне самоуправе, односно локалне управе, као и правници коjи раде у привредним друштвима и правним лицима, коjи уживаjу професионални и лични углед. Поред општих услова, кандидати мораjу имати црногорско држављанство, прописан ниво образовања, да су здравствено способни за те послове и да имаjу положен стручни испит за рад у државним органима или правосудни испит.

Симонида Кордић jе тада казала да је тренутна ситуација у Уставном суду компликована и у поjединим областима на граници легалности.

– Пред нама је врло изазовна ситуациjа у правном смислу. Имамо кршење Закона о Уставном суду од стране суда који је обавезан да оснивача, односно Уставни одбор шест мјесеци унапријед обавијести о престанку мандата судије, како би се на вријеме расписао конкурс. Уставни суд то у случају судије Драшковића није урадио. Тражили смо обавјештење када судији Драшковићу престаје мандат, нијесмо добили одговор. Уставни суд је потом, не нама, већ предсједнику Скупштине послао информацију да су 30. септембра и 1. новембра одржане сједнице ради утврђивања чињенице када судији Драшковићу престаје мандат, и троје судија сматра да је то 1. јануара 2022. године, а двоје судија да му је мандат већ истекао 1. октобра ове године. Ми немамо мандат да утврђујемо чије је мишљење релевантно, али смо ту информацију морали имати још 1. јула. Како бисмо изашли из ове ситуације, затражили смо од Уставног суда обавјештење када је рођен судија Драшковић и колико има година стажа осигурања. У допису који смо добили, наводе да је рођен 1. октобра 1955. године и да је на дан слања дописа имао 40 година, 9 мјесеци и 16 дана стажа осигурања. То су релевантне чињенице уз подијељено мишљење судија, на основу којих одлучујемо о расписивању конкурса за замјену судије Драшковића – навела је Кордићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:42