Vujović sa Gurgenom / - MKM
16/10/2024 u 14:11 h
DAn portalDAn portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Njemačka podržava napore Crne Gore u završnim fazama procesa pristupanja Evropskoj uniji

Crnogorska ministarka kulture i medija Tamara Vujović sastala se sa generalnim sekretarom njemačkog Saveznog ministarstva za kulturu i medije Andreasom Gurgenom tokom boravka u Berlinu, na poziv Aspen i SEE, a pod pokroviteljstvom Berlinskog procesa.

Ministarka Vujović predstavila je postignuća Crne Gore na polju medijskih zakona i medijskih sloboda, koji su bili dijelom obaveznih mjerila za dobijanje  pozitivnog IBAR-A.

Predstavljena je i vizija Ministarstva kulture i medija da se Crna Gora otvori svijetu predstavljajući kulturne potencijale baštine, ali i stvaralaštva.

Vujović i Gurgen razgovarali su o dosadašnoj, i snaženju buduće saradnje crnogorskih i njemačkih kulturnih institucija.

Otvorena su pitanja značaja Gete instituta, njegove važnosti i uticaja u držvama koje ga posjeduju. Tim povodom će biti otvoren i poseban kanal komunikacije sa nadležnima u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke.

Vujović: Berlinski proces ključni korak ka jačanju otpornosti na dezinformacije

Takođe, na molbu ministarke Vujović, dogovoreno je uspostavljanje komunikacije sa Kancelarijom za strateške komunikacije pri Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, sa ciljem da se Ministarstvo kulture i medija Crne Gore upozna sa strateškim pristupom Njemačke kada se radi o borbi protiv dezinformacija.

Posebna tema bio je Sajam knjiga u Lajpcigu, na kojem je Crna Gora učestvovala prošle godine. Istaknute su specifičnosti ovog sajma koji Crnoj Gori pruža priliku za promociju svoje moderne književnosti, ali i ukupnu promociju zemlje, uvažavajući činjenicu da ga posjećuje ogroman broj mlađe čitalačke publike, što je način da se i kulturno i turistički predstavi Crna Gora.

Državni sekretar pohvalio je napore Crne Gore na EU putu i ponudio svaku vrstu stručne pomoći u modernizaciji i upravljanju i muzejima, budući da MKM Njemačke upravlja kompleksom Pruskih muzeja u Berlinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 14:12