Вешовић и Оташевић  / Фото: Иван Петровић Ипе
15/06/2021 u 17:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новинари Дана добитници награда за истраживачко новинарство

Вешовић, Оташевић и српски новинар Саша Драгојло су коаутори истраживања о милионским пословима сина Светозара Маровића у Србији

Новинари Дневног листа Дан Марко Вешовић и Владимир Оташевић добитници су треће годишње награде ЕУ за истраживачко новинарство у Црној Гори.

Вешовић, Оташевић и српски истраживачки новинар Саша Драгојло су коаутори истраживања о милионским пословима сина Светозара Маровића у Србији, које је реализовано у оквиру пројекта Балканске мреже за истраживачко новинарство БИРН и Мреже за истраживање организованог криминала и корупције - ЛУПА.

Вешовић је казао да је награда подстицај за истраживачко новинарство које је од пресудног значаја за освајање нових демократских слобода.

- Ова награда је врло важан подстицај да наставимо да се бавимо истраживачким новинарством, јер није никаква тајна и није ништа ново али треба увијек истицати – мислим да је у овом тренутку у Црној Гори истраживачко новинарство од пресудно важног значаја да освајамо нове демократске слободе и да у истини правимо неко друштво по мјери модерне европске демократије 21. вијека - истакао је Вешовић.

Додао је да и даље постоје моћиници којима се из разноразних разлога омогућава да брутално крше законе без икаквих посљедица што је показала и прича за коју је са колегама добило награду.

Награде и за новинарке Вијести и Миловца из МАНС-а

Специјално признање за континуирано истраживање добио је Дејан Миловац из МАНС-а.

Новинарке Вијести Биљана Матијашевић и Алиса Хајдарпашић добитнице су награде за истраживачко новинарство за текст "Ћерке предсједника Азербејџана власнице Порто Новог" који је објавио Центар за истраживачко новинарство (ЦИН).

Другу награду добила је Светлана Ђокић за серијал Пут освете, емитован на ТВ Вијести.

Новинарске награде су и новчане.

Према ријечима Оташевића, истраживачко новинарство је изузетно важно за свако демократско друштво.

- Без квалитетног истраживачког новинарства нема ни успјешне борбе против организованог криминала и корупције. Свједоци смо да новинари истраживачи годинама откривају бројне злоупотребе и криминалне активности високих државних званичника, које касније, кад за то постоји политичка воља, бивају процесуиране и добију тужилачки и судски епилог - рекао је Оташевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:55