Са састанка / - МЕПГ
29/11/2021 u 14:04 h
В. ШпањевићВ. Шпањевић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обезбиједити енергетску сигурност и резервисати простор за кључну инфраструктуру

На састанку су представљени стратешки циљеви за рударство, минералне сировине, угљоводонике, и истакнута важност разумне експлоатације минералних сировина како би се ријешио конфликт између експлоатације и заштите животне средине

На другом консултативном састанку на изради Концепта Просторног плана Црне Горе, који је одржало Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма са стручним субјектима из области енергетике закључено је да је приликом израде Плана неопходно обезбиједити енергетску сигурност и истовремено резервисати простор за кључну инфраструктуру, попут далековода, хидроелектрана, соларних и вјетроелектрана.

Састанку су присуствовали представници Министарства капиталних инвестиција, ЕПЦГ-а, ЦЕДИС-а, ЦГЕС-а, Инжењерске коморе, Управе за угљоводонике, професори Електротехничког факултета, као и представници МЕПГ-а.

Главни изазови на том путу, како је наглашено, биће отворено тржиште енергије, као и пуна интеграција обновљивих извора енергије.

На састанку су представљени стратешки циљеви за рударство, минералне сировине, угљоводонике, и истакнута важност разумне експлоатације минералних сировина како би се ријешио конфликт између експлоатације и заштите животне средине. 

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма, Ратко Митровић изјавио је да  енергетика, попут саобраћаја, треба да буде покретач развоја Црне Горе, али у исто вријеме, енергетски развој, мора да прати и заштита животне средине.

С тим у вези, обрађивач Плана у области енергетике, Зоран Миљанић изложио је презентацију у којој је представљено стање и визија кад је у питању област енергетике и веза са будућим Просторним планом Црне Горе.

- У периоду трајања Плана, до 2040. године, неопходно је обезбиједити сигурност снабдијевања енергијом, развој конкурентог тржишта и одрживи енергетски развој - нагласио је Миљанић.

Бранко Радуловић, као стручњак из области привредног развоја, поручио је да очекује да ће предлог Плана у потпуности подржати законодавна власт, односно посланици у Скупштини Црне Горе.

 - Морамо да имамо визију, да направимо План да буде одржив, али и економски исплатив. Надам се да ће, на крају, предлог Плана изгласати 81 посланик, јер нам је то један од најважнијих стратешких докумената - поручио је Радуловић.

Када је у питању област електрокомуникација, главни закључак са састанка био је да инфраструктура мора бити доступна у цијелој Црној Гори, јер је пандемија ЦОВИД-19 показала значај нових трендова у пословању и дигиталне транзиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:17