Олдтајмери изложени у централној градској улици / - д.Ј.
10/02/2022 u 12:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Олтајмери ће имати посебне регистарске таблице браон боје

Министарство капиталних инвестиција је у протеклом периоду спровело низ активности на уређењу законодавног оквира за стародобна возила

У Црној Гори годинама уназад постоји и функционише пет клубова љубитеља стародобних возила – олдтајмера и то из: Пљеваља, Никшића, Тивта, Бара и Улциња, који окупљају око 250 чланова, ентузијаста који се активно баве овим интересантним хобијем. 

Имајући у виду атрактивност олдтајмера, значајан број индивидуалних колекционара у Црној Гори, могућност обогаћивања туристичке понуде, Министарство капиталних инвестиција је у протеклом периоду спровело низ активности на уређењу законодавног оквира за стародобна возила. 

 - Формирана је радна група коју су чинили представници тадашњег Министарства саобраћаја и поморства, Министарства унутрашњих послова, Машинског факултета и представника клубова олдтајмера која је имала задатак да конципира законски оквир у складу са искуствима земаља у региону у овој области - саопштили су из Министарства.

Како објашњавају, измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја из децембра 2019. године, поред нове дефиниције за стародобно возило, дефинисани су и услови за тијело које врши вредновање и разврставање возила  у категорији стародобних возила као и правни основ за израду подзаконских акта којим ће бити ближе дефинисана сва питања која су важна за регулисање ове области.

 - На првобитну планирану динамику активности радне групе неминовно је утицала и појава пандемије ЦОВИД 19 што је проузроковало помјерање зацртаних рокова, а у крајњем није утицало на сам квалиет овог законског рјешења - додају они.

Министарство капиталних инвестиција је припремило Правилник о вредновању и разврставању возила и категорије стародобних возила којим је дефинисан садржај и начин поношења захтјева за вредновање и разврставање олдтајмера, изглед и садржај индетификационе картице као и садржај и начин вођења регистра стародобних возила. 

 - На овај начин створени су услови да сви заинтересовани грађани то јест љубитељи олдатјмера могу да увезу возило из иностранства и да га региструју по стандардима који су важили у години производње тог специфичног возила.  Осим тога, и грађани  који у свом власништву већ имају возила, а која  спадају у категорију олдтајмера, овим  новим законским рјешењем добијају могућност регистрације  у складу са прописаним стандардима - додају из МКИ.

У ресорном министарству су пажљиво разматрана питања  везана за регистрацију и осигурање стародобних возила и тим поводом  контактирана  је Агенција за надзор осигурања, како би  осигуравајуће куће биле информисане о потреби  израде посебних одредби за олдтајмере,  које се односе на систем тарифних група, а која осигуравајућа друштва доносе самостално, при чему би услови осигурања евентуално били кориговани у складу са дефинисаном употребом олдтајмера.

 - Свако возило које буде сертификовано као олдтајмер имаће посебне регистарске таблице браон боје и јасно ће се разликовати на нашим путевима када буду учествовали у саобраћају. Контролу употребе ових возила ће вршити Саобраћајна полиција - истичу они.

Клубови олдтајмера у Црној Гори и индивидуални колекционари предузели су активности на формирању Црногорског савеза олдтајмер возила који је рјешењем Министарства јавне управе регистрован у јулу 2020. године.

  - У складу са правилима Медјународне федерације за олдтајмере (ФИВА) овај савез је успјешно прошао процес мониторинга након чега је добио пуноправни статус ове организације, односно статус ауторизованог националног  савеза које ће након овлашћења Министарства капиталних инвестиција бити једини овлашћен да издаје ФИВА индетификационе картице - закључују из МКИ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:56