/ - ДАН - Синиша Бјековић
10/08/2021 u 14:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омбудсман: Догађај у Андријевици опомена да се морају превазићи подјеле

Догађаj у Андриjевици говори да jе куцнуо посљедњи час да се схвати да постоjећи политички и jавни дискурс отвара простор, не само за подjеле, већ и за наjгору врсту мржње и отпора према свакоj различитости

Након што jе институциjа по ко зна коjи пут реаговала на тензиjе коjе се у континуитету прозводе у друштву, налазимо да jе оправдано додатно затражити много више одговорности, личне и колективне, како би се сприjечила даља ескалациjа насиља, наводи се у саопштењу Заштитника људских права и слобода Црне Горе, поводом актуелних догађаjа и ескалациjе нетолеранциjе и насиља у друштву.

Не спорећи право на слободу jавне риjечи, укључуjући и оштру, полемичку реторику коjа достиже границе у коjима ни увреде ниjесу искључене, склони смо закључити да то никако не може прећи у приjетње насиљем, укључуjући и психолошки рат у коjи се укључуjу и они коjи то ничим не траже, нити изазиваjу, наводи се даље у саопштењу.

То се посебно односи на jавне личности коjе своjим ангажовањем креираjу слободу изражавања, без обзира колико се то неком свиђа или не. Посебно треба ослободити притиска, оличеног у отвореним приjетњама личноj сигурности, онима коjи су експонирани као дио наше политичке и грађанске стварности.

Са друге стране, одговорност за jавно изговорену риjеч у узаврелоj црногорскоj стварности мора бити подигнута на виши ниво, што ће помоћи обичном грађанину да схвати политичку и друштвену стварност као вриjедност, а не прилику да се угрози наjвиталниjи интерес сваког човjека, његова сигурност и слобода.

– Догађаj у Андриjевици говори да jе куцнуо посљедњи час да се схвати да постоjећи политички и jавни дискурс отвара простор, не само за подjеле, већ и за наjгору врсту мржње и отпора према свакоj различитости – истиче се у саопштењу.

Уз жељу за брз опоравак дjечаку коjи jе постао симбол нашег бесмисла и данашњице у коjоj живимо, у реговању Заштитника људских права и слобода Црне Горе моле се сви грађани да добро размисле о томе какав нам jе пут у будућност ако се препустимо наjнижим страстима и осjећањима према онима са коjима смо живjели, живимо и живjећемо.

– Не заборављаjмо да не постоjи ништа вредниjе од живота и светиjе од мирног сна сваког дjетета у Црноj Гори – додаје се у реаговању.

Зато апел свима да схватимо оваj немили догађаj као „тест разума“ и опомену да морамо наприjед, превазилазећи подjеле и градећи светлиjу и бољу будућност, закључено је у реаговању Заштитника људских права и слобода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:40