Синиша Бјековић / - фото: Срђа Бољевић
02/08/2021 u 12:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омбудсман: Јавни дискурс у Црноj Гори показуjе знаке одсуства било код вида (само)контроле

Примарно је да политичка jавност сачува дигнитет сваке личности колико год jе то могуће, покрене искрени диjалог и користи политичка средства коjа стоjе на располагању и у институциjама и у друштвеном окружењу, наводи се у саопштењу

Након што се у Црноj Гори додатно заоштраваjу политичке конфронтациjе, институциjа Заштитника упозорава да се у таквим околностима мора толерисати оштра реторика, изjаве коjе су понекад чак и увредљивог карактера, као и изражавање коjе може шокирати или узнемирити jавност (то су стандарди слободе изражавања у складу са међународном праксом), саопштено је из институције Омбудсмана на чијем је челу Синиша Бјековић.

- Међутим, подсjећамо такође да се овакав дискурс толерише због потребе легитимног циља, односно обавjештавања jавности о значаjним темама кроз дебату од jавног интереса. У садашњоj ситуациjи jавни дискурс у Црноj Гори показуjе знаке одсуства било код вида (само)контроле у коjем се чини да jе основни циљ увриjедити некога на личноj основи, а не доприниjети расправи од jавног интереса. То свакако неће доприниjети jачању културе диjалога и толеранциjе коjи су нам са више адреса означени као неопходност, без коjе ниjе могуће направити видљив помак у развоjу друштва и напредовање у европским интеграциjама - истичу у саопштењу.

Истичу да се у таквом jавном и политичком дискурсу поново оживљаваjу предрасуде, стигма и говор мржње коjим се нарушава достоjанство особа и друштвених група коjе ничим ниjесу означене као фактор због коjих се расправа одвиjа.

- Напротив, хомофобичне и сличне изjаве, као и говор мржње коjи jе одавно препознат на друштвеним мрежама, сада jош више маргинализуjу ову друштвену категориjу придаjући политичким опонентима карактеристике LGBTIQ особа у негативном значењу и тиме додатно угрожаваjући њихов ионако рањив положаj. Било какво додатно обjашњење или релативизациjа изреченог само показуjе да политичка и друштвена jавност jош увиjек ниjе свjесна тежине изговорене риjечи, већ се то само дешава кад се угрози сопствени лични интегритет управо оних коjи се понашаjу на неприкладан и недозвољен начин - наводе у саопштењу.

Имаjући у виду раниjа искуства и тежину изговорене риjечи, Институциjа, по ко зна коjи пут, апелуjе, "примарно на политичку jавност, да сачува дигнитет сваке личности колико год jе то могуће, покрене искрени диjалог и користи политичка средства коjа стоjе на располагању и у институциjама и у друштвеном окружењу, умjесто приземних и вулгарних метода коjима се угрожава људско достоjанство. При томе jе свакако нужно очувати слободу изражавања као основно средство информисања jавности, али и имати на уму да jе она ограничена, поред осталог, и правима других да их уживаjу у складу са оним што им jе држава дужна да гарантуjе". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:49