/ - Омбудсман лого
27/05/2021 u 10:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омбудсман: Неприхватљиво било какво угрожавање слободе медија

Оваква пракса се мора мијењати, а посебно инсистирамо на адекватној администрацији кометара на порталима и профилима медија на друштвеним мрежама, саопштио је Омбудсман

Непривхатљиве су било које врсте притисака и угрожовања слободе медија, саопштено је из институције Заштитника људских права и слобода из које су осудили такве појаве и позвали да се сви случајеви ефикасно испитају и процесуирају. 

То, како су казали, посебно имајући у виду неповољан амбијент за рад новинара, у дужем временском периоду, који изазива забринутост домаће али и међународне јавности.

-Додатно заврињава што су пријетњама, увредама и другим непримјереним коментарима изложени неријетко и чланови породица новинара, укључујући и дјецу. Оваква пракса се мора мијењати, а посебно инсистирамо на адекватној администрацији кометара на порталима и профилима медија на друштвеним мрежама, који су и даље доминантно извориште говора мржње.

Молимо све оне који су незадовољни начином извјештавања, поштовањем програмских стандарда или сматрају да су им објавама повријеђена нека друга права, да уложе приговоре и искористе расположиве процедуре пред Медијским савјетом за саморегулацију, омбудсманским тијелима медија који их посједују, Агенцијом за електронске медије и у крајњем надлежним судовима- наводе у саопштењу.

Иако је основни мандат Институције да, како су рекли,  поступа у односу на државне и органе јавне власти, те самим тим не може доносити одлуке о приватним медијима (изузев када се ради о случајевима дискриминације), све чешће добијају и обраћања самих медија са указивањима на споран начин извјештавања колега, гдје се тражи наш став по питању кршења Кодекса новинара, да се одредимо према уређивачкој политици и сл.

-Овакви примјери само су још један у низу аргумената који указују на потребу проналаска адекватног механизма саморегулације медијских садржаја, али и јачања међусобне солидарности и поштовања самих колега, што би засигурно убрзало рјешавање неких од постојећих проблема- наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:47