Ненад Ракочевић / - SRDJAN BOLJEVIC
07/10/2021 u 12:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворено писмо Секуловићу: Упутите Скупштини измјене закона о пензијама ватрогасаца спасилаца и затворских полицаjаца

Од 1.9. очекуjемо Ваш одговор везано за измjене и допуне два закона коjи се тичу одласка у пензиjу под повољним условима ватрогасаца спасилаца и затворских полицаjаца, на исти начин како сте изашли у сусрет припадницима Управе полициjе - пише у писму Синдиката управе и правосуђа

Синдикат управе и правосуђа ЦГ (СУПЦГ), на чијем је челу Ненад Ракочевић, упутио је отворено писмо министру унутрашњих послова Сегреју Секуловићу и Министарству правде, људских и мањинских права.

- Од 1. септембра очекуjемо Ваш одговор и договор за састанак везано за измjене и допуне два закона коjи се тичу одласка у пензиjу под повољним условима ватрогасаца спасилаца и затворских полицаjаца, на исти начин како сте изашли у сусрет припадницима Управе полициjе - пише у писму.

Синдикат је више пута ургирао како би добио информациjу да ли су предлоге поменутих измjена закона прослиjедили Скупштини како би се нашли на дневном реду jесењег засjедања. Тврде да су надлежни својим односом показали сву нетранспарентност и некоректност да сте заслужили све негативне критике са наше стране, односно ватрогасаца спасилаца и затворских полицаjаца Црне Горе.

- Очекуjемо да ће се на дневном реду jесењег засjедања Скупштине наћи поменуте измjене. Уколико се деси ситуациjа да ови предлози измjена и допуна не буду на дневном реду, као што смо и наjавили, позваћемо сво наше чланство да у будућности случаjно не даjу подршку оним политичким субjектима коjи подржаваjу Вас и Ваш рад као ресорног министра два министарства надлежног за поменуте двиjе категориjе запослених - наводе синдикалци СУП-а.

Такође, министа подсjећају на случај који је наслиједио од свог претходника, а ком је званично обавијештен да до сада ниjе предузето ништа.

- Ваш претходник министар правде Владимир Лепосавић jе у потпуно незаконитом поступку, односно у супротности са чланом 135 Закона о државним службеницима и намjештеницима (" Сл.лист" бр. 2/18 и 34/19), поставио Наташу Радоњић за в.д. генералног директора Директората за извршење кривичних санкциjа у Министарству правде, људских и мањинских права, на позициjи коjу jе обављала и у вриjеме претходне владе.

Овакав начин постављења ниjе био могућ у складу са законом, већ jе Наташа Радоњић могла бити постављена jедино уз поштовање одредби члана 60 ст. 3, 4 и 6 Закона о државним службеницима и намjештеницима - наводи се у писму.

Истичу да је наведеним рjешењем одређено да Наташа Радоњић врши послове коjи за последицу имаjу да именована потписује све извjештаjе о започетим и завршеним казнама рада у jавном интересу за осуђена лица, извjештаjе за казну затвора у просториjама за становање, извjештаjе о условном отпусту за осуђена лица, извjештаjе у кривичном поступку, мjерама безбjедности, рjешавању о правима и обавезама осуђених лица, извjештаjе из регистра казнене и прекршаjне евиденциjе итд.

- По незаконитом рjешењу, Наташа Радоњић jе за период важења рjешења од 23.12.2020. године до 2.4.2021. године примала незаконито мjесечну новчану накнаду коjа припада лицу високог руководног кадра - генералном директору.

У наведеном периоду незаконито jе учествовала у изради Правилника о унутрашњоj организациjи и систематизациjи радних мjеста Министарства правде, људских и мањинских права, гдjе jе, између осталог, извршила прилагођавање услова за поjедина рада мjеста не стварним потребама истих, већ насупрот подобним службеницима. Наташа Радоњић jе у том периоду такође незаконито као представник Министарства правде учествовала у раду Тужилачког савjета и за то такође примала мjесечну накнаду.

Усваjањем новог Правилника о унутрашњоj организациjи и систематизациjи Министарства правде, људских и мањинских права, на коjи jе наш синдикат предао Уставну инициjативу због незаконитости коjе садржи, незаконито jе од 2.4.2021. године постављена на мjесто самосталног савjетника 1, а са тога мjеста предложена и постављена за в.д. генералног директора Директората за извршење кривичних санкциjа у том министарству од 12.4.2021. године, коjу и даље обавља - - наводи се у отвореном писму.

Синдикат је на ове незаконитости указао Управноj инспекциjи, коjа jе констатовала у своме допису, на основу чега су обавиjештени премијер, потпредсjедник Владе, генерални секретар Владе, министар правде, људских и мањинских права, државни секретар Борис Марић и АСК. Синдикат управе и правосуђа чека реакциjу надлежних државних органа, наводи се у отвореном писму министру Секуловићу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 21:27