/ - POčELA KAMPANJA ZA PREVENCIJU KARCINOMA DOJKE "POđI NA KONTROLU"
07/10/2024 u 15:33 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Počela kampanja za prevenciju karcinoma dojke „Pođi na kontrolu“

Slogan ovogodišnje kampanje „Pođi na kontrolu“, „Nisi sama, tu smo za tebe.“ predstavlja poziv Nevladine organizacije „Brini o sebi“ svim ženama u crnogorskom društvu da u toku oktobra mjeseca obave preventivni pregled, ali i podršku svim ženama koje se bore sa karcinomom dojke da nisu same u toj borbi i da im stojimo na raspolaganju za informacije, pomoć i podršku.

Deseta kampanja za prevenciju karcinoma dojke, u orgaizaciji NVO Brini o sebi započela je održavanjem Race for the cure trke & šetnje, najvećeg sportskog događaja za zdravlje žena u svijetu, koji je okupio 1036 registrovanih učesnika, koji su registracijama donirali sredstva za podršku ženama koje se liječe od karcinoma dojke. Prikupljeno je 5.462 eura, koja će biti opredijeljena za psihofizičku podršku ženama za povratak u redovne tokove života nakon operacije karicnoma dojke. Ženama će biti omogućeno da se posvete svom oporavku uz stučnu pomoć i asistenciju, što će podrazumijevati organizovane fizičke ativnosti, ali i mogućnosti korišćenja fizioterapeutskih usluga, sa ciljem oporavka i fizičkog osnaživanja.

Race for the Cure® je važno podsjećanje za sve žene na neprocjenjivi značaj brige o sebi. U skladu sa sloganom trke “Svakim korakom podržavamo jedni druge”, Race for the cure je poslao snažnu poruku  svim ženama koje se bore sa karcinomom dojke da nisu same u toj borbi i da smo kao društvo svi ujedinjeni oko ideje da svaka žena koja se bori sa karcinomom dojke iz te borbe izađe kao pobjednica.

Partnersku podršku realizaciji kampanje i ove godine pružili su Crnogorski Telekom, Glavni grad Podgorica, agencija Vision event, Erste banka, Glosarij CD, MSD, Hoffmann-La Roche i Novartis, dok su 20 privatnih ordinacija širom Crne Gore obezbijedile preventivne preglede po povlašćenim uslovima: Codra hospital, Mićunović Medical centar, Novi Cenex Medical, Ordinacija Natal, Poliklinika Hipokrat, PZU Diagnostica, Mansa Medica Tivat, Ordinacija Medan, Ginekološka ordinacija Šoć, Ars Medica, Ordinacija Dr Rahović, Bijelo Polje, Ginekološka ordinacija Vita Feminae, Kotor, Ordinacija Bralić, Rožaje, Dr Masoničić Bar, Catharum, Kotor, „Dr Jadranka Mladenović“, Budva, Ordinacija Hera, PZU Stojovic Herceg Novi, Eskulap Bar i Poliklinika Stojanović Berane. 

Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta, dok su preventivni pregledi najefikasniji način za otkrivanje bolesti u ranoj fazi, čime se značajno može uticati na smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke.

Karcinom dojke je vodeći uzrok smrti od karcinoma kod žena, sa skoro 1,7 miliona dijagnostikovanih slučajeva godišnje i više od pola miliona smrtnih slučajeva svake godine. U razvijenim zemljama, 1 od svakih 8 žena će razviti karcinom dojke tokom svog života. U Evropi se dijagnoza karcinoma dojke postavlja svaka 2 minuta, a smrt od karcinoma dojke se dešava svakih 6 minuta. Karcinom dojke uglavnom pogađa starije žene, pri čemu je većina pacijenata starija od 50 godina kada se dijagnostikuje, iako se oko 1 od 5 karcinoma dojke dijagnostikuje prije 50. godine. Karcinom dojke kod muškaraca je rijedak i čini oko 1% svih slučajeva karcinoma dojke, ali se javljaju u uznapredovalom stadijumu zbog kašnjenja u dijagnostici. Stope incidence karcinoma dojke kod žena uveliko variraju između regiona, sa najvišim stopama incidence u zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Državama, a najnižim u Africi i Aziji. Visoka incidenca karcinoma dojke u razvijenijim zemljama odražava prisustvo većeg broja faktora rizika za karcinom dojke u tim zemljama. Ipak, incidenca karcinoma dojke u zemljama u razvoju sve brže raste. Uprkos većim stopama incidence, smrtni slučajevi od karcinoma dojke u većini zapadnih zemalja su se poslednjih godina smanjili zbog poboljšanog liječenja i ranijeg otkrivanja, ali su se značajno povećali u zemljama u razvoju. U razvijenim zemljama, oko 10-15% pacijenata ima uznapredovalu bolest pri postavljanju dijagnoze, u poređenju sa 40-90% u zemljama u razvoju.

Nije poznat tačan uzrok karcinoma dojke, ali je otkriveno nekoliko faktora rizika za pojavu bolesti. Najvažniji faktori rizika su:

Ženski pol

Starije osobe

Genetska predispozicija (porodična istorija ili mutacije u određenim genima)

Izloženost estogenima

Izloženost jonizujućem zračenju

Žene sa manjim brojem djece

Istorija atipične hiperplazije

Gojaznost

Alkohol

Sa ciljem  da se preduprijedi razvoj bolesti i potencijalna bolest otkrije u ranoj fazi, obavljanjem redovnih preventivnih pregleda, pozivamo žene svih starisnoh dobi, da obave preventivni pregled u jednoj od ordinacija koje su obezbijedile do 50% niže cijene ultrazvučnih, mamografskih pregleda, pregleda magnetnom rezonancom, kao i ginekoloških pregleda.

Detalji o popustima nalaze se na sajtu www.briniosebi.me i na facebook stranici NVO Brini o sebi.

Kroz komunikaciju u medijima i predavanja sa stručnim kadrom u zainteresovanim kompanijama i institucijama, aktivnosti oktobarske kampanje dodatno su usmjerenena podizanje svijesti kod žena o brizi o sebi, o značaju preventivnih pregleda kroz redovne kontrole, veću informisanost o bolesti i načinima liječenja savremenim terapijama, a sve u cilju otkrivanja potencijalnih promjena u ranoj fazi i efikasnijeg liječenja oboljelih žena.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 15:34