Puna podrška povodom ”Ružičastog oktobra” / SNP
27/10/2024 u 17:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Žene OO SNP-a Berane poručile: Čuvajući sebe i svoje zdravlje čuvamo i porodicu i društvo

Povodom "Ružičastog oktobra", mjeseca borbe protiv raka dojke, pozivamo sve žene da zajedno podignemo svijest o značaju prevencije ove teške bolesti, saopštili su iz Asocijacije žena SNP-a Berane.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje od ove opake bolesti u svijetu svake godine oboli oko milion žena.

- U Crnoj Gori je broj oboljelih žena u stalnom porastu, a među poslednjim zemljama u Evropi smo po uspješnosti preventivnih pregleda. Takođe sve češće obolijevaju mlađe osobe. Svake godine u Crnoj Gori oboli oko 400 pacijenata.

Ovakva statistika je alarm da shvatimo koliki je značaj redovnog samopregleda dojki i redovnih odlazaka na ultrazvučne i mamografske preglede i kontrole kod ljekara - navode iz Asocijacije.

Kako su istakle, karcinom dojke se danas uspješno liječi, ali je za uspjeh liječenja veoma važno da se bolest pravovremeno otkrije i da se započne sa terapijom.

(VIDEO) Panel diskusiјa „Ružičasti oktobar“ u Skupštini Glavnog grada: Samopregled ne zamјenjuјe skrining

- Pozivamo žene da savladaju strah od pregleda jer većina promjena na dojci nije karcinom ali je svakako pregled ljekara za svaku promjenu neodložan i neophodan - navode iz Asocijacije.

Žene SNP-a Berane poručuju svim ženama Crne Gore: "Čuvajući sebe i svoje zdravlje čuvamo i porodicu i društvo. Budimo odgovorne pođimo na pregled"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. oktobar 2024 17:42