Кривокапић и патријарх Порфирије / - НН
27/05/2021 u 22:11 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завршен састанак патриjарха и Кривокапића: Премиjер Црне Горе тражио Jоаникиjев избор и предложио датум потписивања Темељног уговора

Воља народа Црне Горе jе да за новог митрополита црногорско-приморског буде изабран њен тренутни администратор, владика будимљанско-никшићки Jоаникиjе. Темељни уговор између Српске православне цркве и државе Црне Горе требало би да буде потписан 30. октобра, на годишњицу смрти митрополита Амфилохиjа

Патријарх српски Порфирије и предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић састали су се вечерас у Патријаршији.

– Дошао сам у Београд, у Патријаршију СПЦ да његовој светости пренесем поздраве вјерног народа и његову вољу да на трону Светог Петра Цетињског виде владику Јоаникија. Предложио сам да Темељни уговор са Српском православном црквом буде потписан на Цетињу 30. октобра, на дан упокојења митрополита Амфилохија – написао је Кривокапшић на Tвитеру.

Сабор СПЦ почео је 24. маја Светом архијерејском литургијом, а дан касније је започет радни дио, односно засjедање. У питању је први Сабор СПЦ од када је Порфирије постао поглавар СПЦ, а очекује се да на њему буде риjешено питање ко ће убудуће бити на мjесту митрополита црногорско-приморског.

Воља народа Црне Горе jе да за новог митрополита црногорско-приморског буде изабран њен тренутни администратор, владика будимљанско-никшићки Jоаникиjе. Темељни уговор између Српске православне цркве и државе Црне Горе требало би да буде потписан 30. октобра, на годишњицу смрти митрополита Амфилохиjа.
Ове двије поруке предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић пренио jе вечерас патриjарху српском Порфириjу. Он jе вечерас, без наjаве, посјетио Патриjаршиjски двор у Београду, гдје се састао са поглаваром српске цркве. Према ономе што jе саопштено из Кривикапићевог кабинета, ове двије теме кључни су разлог његовог изненадног доласка у Београд. На београдски Аеродром „Никола Тесла” премијер jе слетио око 21 час, одакле се упутио у Патриjаршиjу.

У црквеним круговима се спекулисало да jе прави циљ Кривокапићеве постје патриjарху чин потписивања Темељног уговора, да би се испоставило да jе ипак ријеч само о додатном „брушењу” нацрта овог акта, коjи jе у главним цртама већ договорен. Како сазнајемо, последња „рука” радне верзиjе споразума резултат jе компромиса обје стране и прихватљива jе и за СПЦ и за државу.

Црногорски премиjер изашао jе са новим термином потписивања споразума, будући да jе оваj чин већ био наjављен за дане послије Васкрса. Додатни круг усаглашавања, али и додатни Кривокапићев услов за озваничење овог акта – да се сачека избор новог митрополита црногорско-приморског – поново су помјерили његово потписивање. Годишњица Амфилохиjеве смрти нови jе термин коjи jе предложила званична Подгорица, без оглашавања Патриjаршиjе.

Кривокапићев долазак у Београд пао jе у предвечерjе финала пролећног засједања Светог архиjереjског сабора, на коме ће бити отворене и наjделикатниjе теме – кадровске промјене у епископату. На дневном реду би требало да се нађе и избор митрополита црногорско-приморског, на ком мјесту многи виде владику Jоаникиjа. Инсистирање црногорског премиjера да патриjарху пренесе вољу народа да то буде управо оваj архиjереj тумачи се и као своjеврстан притисак на Сабор, али и чињење медвеђе услуге овом угледном епископу. Владика Jоаникиjе тако се ставља у политички контекст, коjи многим црквеним ауторитетима ниjе по вољи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:26