/ -Фото: Приватна архива
28/04/2022 u 19:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Правници дискутовали о споразуму о признању кривице

На предавању се могло чути да су земље у транзицији често подстакнуте да овај институт уврсте као доказани метод који омогућава ефикасније рјешавање већег броја малих случајева

Удружење правника Црне Горе и Kомитет младих правника организовали су предавање на тему "Споразум о признању кривице" које је одржао Штефан Пирнер, руководилац Сектора за БиХ, Македонију, Црну Гору и Србију у Њемачкој фондацији за међународну правну сарадњу (ИРЗ). 

Уводне ријечи дали су потпредсједница и чланица управног одбора Удружења правника Црне Горе Маја Kостић Мандић и Иван Меденица, предсједник Kомитета младих правника и члан управног одбора Удружења правника Црне Горе.

Пирнер се у свом предавању посебно се дотакао утицаја уплива тог института у правосуђа земаља у транзицији.

На предавању је истакнуто да су земље у транзицији често подстакнуте да овај институт уврсте као доказани метод који омогућава ефикасније рјешавање већег броја малих случајева и тиме би у теорији требало да растерети правни систем у којем се спроводи.

Међутим, спровођење овог института у земљама у транзицији обично прате контроверзе па се тиме губи повјерење јавности у правосудни систем.

Иако и у развијенијим државама примјеном овог института, у различитим облицима, може доћи до грешака, запажено је да је на подручју земаља у транзицији веома изражена неправилна примјена овог института што у очима јавности ођекује као заказивање правде.

Истакнуто је да је похвално увођење новитета у законодавства држава у транзицији али се уз то мора ставити акцент и на оспособљавање правосудног кадра за примјену постојећих, па тек онда увођење нових.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:29