Фото: МУП / - SASAMATIC
14/06/2021 u 15:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Приоритет у раду најтежи случајеви напада на новинаре, и они којима пријети застара

Брђанин је истакао да ће полиција интензивирати свој рад када је ријеч о нападима на новинаре, чему ће посебно допринијети и формирање посебне јединице у УП, чији ће посао бити само то

На првој, конститутивној, сједници новоформиране Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија договорени су начин рада Комисије и спровођење потребних процедура. То је саопштено из Министарства унутрашњих послова.

-Као приоритет у раду, поново су означени најтежи и најозбиљнији случајеви напада на новинаре, али и они којима у скорој будућности пријети застара. Свакако, на дневном реду Комисије биће и новоформирани предмети, везани за најновије случајеве напада на представнике медија.-наводе у саопштењу.

Предсједник Комисије Михаило Јововић апеловао је на представнике државних институција да буду ажурни и да достављају комплетну документацију, коју Комисија буде тражила, како то не би доводило до опструкције. Он је указао и на интересовање представника међународне заједнице да допринесу раду Комисије, а и сви њени чланови су сагласни да би од великог значаја била експертска помоћ у конкретним случајевима. 

Сједници су присуствовали министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић и директор Управе полиције Зоран Брђанин. Секуловић је поручио да се неће мијешати у оно што су надлежности Комисије, те да ће бити њен сервис и апсолутна подршка.

Брђанин је истакао да ће полиција интензивирати свој рад када је ријеч о нападима на новинаре, чему ће посебно допринијети и формирање посебне јединице у УП, чији ће посао бити само то. Он је замолио чланове Комисије да буду без предрасуда, понављајући да воља са њихове стране постоји. 

Брђанин је напоменуо и да ће апеловати да се без потребе документација не означава степеном тајности. Ипак, у том смислу, на сједници је констатовано да је потребно што прије свим члановима обезбиједити дозволе за приступ подацима, са одређеним степеном тајности, како би Комисија могла да функционише у пуном капацитету.  Формирана је и радна група која ће до наредне сједнице Комисији радити на Пословнику и дати потребне сугестије. 

-Подсјетимо, нову Комисију, поред представника медија и медијских асоцијација, чине и представници МУП-а, Управе полиције, АНБ-а и Тужилаштва-додају из МУП-а.

Izdvojeno

05. avgust 2021 17:46