/ - - фото: Национални паркови ЦГ
19/10/2021 u 13:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Размијењена искуства у раду између НПЦГ и НП Шварцвалд

Састанак је имао циљ унапређење сарадње и размјену искустава у раду, посебно у вези са Службама заштите

Директорка ЈПНПЦГ Јелена Кљајевић са својим сарадницима, шефом Службе за заштиту природне и културне баштине и одрживи развој Александром Мијовићем и стручном сарадницом за промотивно-едукативне послове и туризам Арином Мараш, организовала је данас у Управи ЈПНПЦГ у Подгорици онлине састанак са колегама из њемачког националног парка Шварцвалд.

- Онлине састанак са директором НП Шварцвалд, г-дином Thomasom Waldenspuhlom био је веома интересантан и користан јер смо имали прилику да представимо рад Јавног предузећа, те изазове са којима се суочавају Национални паркови Црне Горе. Такође је имао за циљ унапређење сарадње и размјену искустава у раду, посебно у вези са Службама заштите у црногорским националним парковима. У том смислу, почетком наредне године, договорено је да се организује друга видео конференција са колегама из НП Шварцвалд током које ћемо се детаљније фокусирати на активности ренџерских служби и у том правцу размијенити искуства о њиховом раду на терену- казала је директорка.

Директор НП Шварцвалд Thomas Waldenspuhl са својом сарадницом Јasminom Himmel информисао је о раду овог заштићеног подручја. Такође је предложио да неколико надзорника из НПЦГ током јула или августа, када је посјећеност њемачког националног парка највећа, посјете своје колеге како би се на терену најбоље упознали са начином рада у овом заштићеном подручју.   

ЦИМ експерт у ЈПНПЦГ Thomas Woehrstein на чију је и иницијативу организован онлине састанак, подсјетио је на претходну сарадњу НПЦГ и НП Шварцвалд. Такође је указао на различитости у раду чуварских служби у оба национална парка, те да је у том правцу неопходно у Службама заштите НПЦГ организовати додатне обуке, тренинге едукације и усавршавање страног језика.  С тим у вези, директорка Кљајевић је напоменула да ЈП у складу са финансијским могућностима организује обуке, као и да је већ планирана обука надзорника у сарадњи са надлежним субјектима почетком године. 

Такође је презентован кратки видео филм о НП Шварцвалд, док су представници НПЦГ колегама у Њемачкој послали линкове промотивних филмова о пет црногорских националних паркова како би стекли прве импресије о љепотама ових заштићених подручја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:57