Илустрација ученици / -Агенције
12/04/2022 u 14:48 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Родитељи се жале се да ђаци преписују уз помоћ наставника

Друга основна школа и ОШ "Мирко Срзентић" су дозволиле апсолутно преписивање током тестирања, чак им ни то ниjе било довољно него су наставници и директори школа помагали дjеци током тестирања

Група родитеља, чиjа дjеца похађаjу будванску ОШ "Стефан Митров Љубиша", поднијела је жалбу Министарству просвjете, науке, културе и спорта и Испитном центру Црне Горе, указуjући на неправилности током екстерне провjере знања за ђаке деветог разреда двије друге школе у том граду. Радитељи у допису тврде да су њихова дjеца доведена у неравноправан положаj у односу на вршњаке из других школа, гдjе ниjесу поштована правила током тестирања. Из Министартсва просвјете, науке културе и спорта "Дану" су саопштили да се родитељи прво обрате Испитном центру, али и управама школа које су задужене за спровођење полупамтурског тестирања. Из Просвјетене заједнице истичу да је на овакав начин екстерна провјера знања обесмишљена и да ниједан наставник досад није санкционисан.

– Обраћамо вам се указуjући на потенциjалну неправду у односу на ђаке коjи ће бити изложени суровоj процедури и протоколу за упис у средње школе, а само су поступали по школском статуту, добрим обичаjима и императивним нормама током тестирања – наводе родитељи.

Упозравали на кршење правила

Из Испитног центра наводе да су утврдили упутство за реализациjу екстерне провjере знања ученика на краjу трећег циклуса основне школе, Упутство за тест администраторе са jасно постављеним правилима понашања ученика на екстерноj провjери знања.

– Испитни центар већ годинама указуjе на проблем преписивања у школама и више пута смо упућивали писмо директорима/ицама школа у вези са наведеном проблематиком, а ради одговорног односа свих субjеката коjи учествуjу у екстерним провjерама знања. На екстерноj провjери знања ниjе дозвољено да ученици касне, лажно се представљаjу, отвараjу тест-књижице приjе дозвољеног времена, користе уџбенике, биљешке, листице или други помоћни материjал, преписуjу туђа рjешења или показуjу своjа, користе електронске уређаjе (мобилни телефон, паметни сат или неки други електронски уређаj за пренос информациjа и поjединачна средства коjа су дефинисали аутори тестова) – казала jе директорица Драгана Дмитровић.

Родитељи истичу да jе ОШ "Стефан Митров љубиша" поштовала сва правила коjа jе добила од надлежних.

– Ниjедно диjете ниjе преписало апсолутно ништа током тестирања, са чим се и ми као родитељи слажемо да jе исправно. Друга основна школа и ОШ "Мирко Срзентић" су дозволили апсолутно преписивање током тестирања. Чак им ни то ниjе било довољно него су наставници и директори школа помагали дjеци током тестирања. Долази до велике дискриминациjе ученика ОШ "Стефан Митров Љубиша" jер се ученици из све три школе уписуjу у исту средњу школу у Будви, гдjе jе апсолутно ограничен броj ђака – наводе родитељи ђака ОШ "Стефан Митров Љубиша".

Од надлежних очекуjу, како су навели, да се морално обавежу да ако не могу или не желе да понове тестирање у наведеним школама, нађу начин да омогуће дjеци уставноправно начело jеднакости и тиме исправе неправилности.

Из Министарства просвјете су саопштили да ће испитати сваки случај преписивања на екстерном испиту и да им се родитељи обрате и доставе своје податке.

– Министарство просвjете, науке, културе и спорта ће испитати наводе да су током екстерне провjере знања из црногорског – српског, босанског, хрватског jезика и књижевности поjедини ученици преписивали и користили мобилне телефоне приликом рjешавања тестова Министарство позива све родитеље, ученике или наставнике коjи имаjу било какав доказ или промjедбу, да им се обрате. И поред тога, министарство ће испитати наводе о преписивању и коришћењу мобилних телефона током провjере знања. Директори школа, школски координатори, тест-администратори, оцjењивачи, ученици и сви коjи су укључени у припрему и спровођење мале матуре дужни су да се понашаjу у складу с Правилником донесеним од стране Министарства просвjете и Упутством за реализациjу, коjе доноси Испитни центар – наводе из министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 01:29