/ - MINISTARSTVO SOCIJALNOG STARANJA, BRIGE O PORODICI I DEMOGRAFIJE
12/09/2024 u 15:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Saradnja Ministarstva i Programa UN za razvoj (UNDP) od vitalnog značaja za unapređenje sistema socijalne zaštite

Nastavak saradnje Ministarstva socijalnog staranja, brige o porodici i demografije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) od vitalnog je značaja za unaprjeđenje sistema socijalne zaštite u Crnoj Gori.

To je poručeno na sastanku ministra Damira Gutića i stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterine Paniklove.

Na sastanku su razmatrani neki od ključnih izazova u oblasti socijalne zaštite, uključujući reformu sistema vještačenja invaliditeta, projekat e- Socijala, razvoj kapaciteta za pružanje usluga socijalne zaštite, rodna ravnopravnost i rodno zasnovano nasilje.

osebna pažnja posvećena je jačanju saradnje između Crne Gore i UNDP-a kako bi se osigurala efikasna implementacija strateških ciljeva.

Ministar Gutić istakao je važnost zajedničkog djelovanja u cilju postizanja održivog razvoja i unaprjeđenja kvaliteta života građana.

- Saradnja sa UNDP-om je ključna za ostvarivanje naših ciljeva i radujemo se nastavku ovog uspješnog partnerstva. U narednih nekoliko dana, očekujemo potpisivanje ugovora za ustupanje prostorija za potrebe budućeg Zavoda za vještačenje invaliditeta. Očekujemo i da će uskoro Nacrt Zakona o jedinstvenom vještačenju invaliditeta biti usaglašen sa Sekretarijatom za zakonodavstvo i biti upućen Vladi na razmatranje i usvajanje - istakao je ministar.

Stalna predstavnica Paniklova istakla je da je UNDP spreman za nastavak dugogodišnjeg partnerstva koje je donijelo konkretne rezultate kad je riječ o reformi socijalne zaštite. Ona je istakla i potrebu za nastavkom saradnje i zajedničkim aktivnostima kad je riječ o rodno zasnovanom nasilju, naročito imajući u vidu alarmantne podatke koji ukazuju na porast nasilja nad ženama.

- UNDP je spreman da osnaži dosadašnju saradnju pružanjem ekspertske podrške implementaciji inovativnih rješenja koja će unaprijediti socijalnu zaštitu u Crnoj Gori. Kako je ovo jedno od najkompleksnijih oblasti, naše zajedničke aktivnosti biće usmjerene na nastavak sprovođenja tekućih projekata u oblasti socijalne zaštite. U tom smislu će i implementacija strateških prioriteta i reformi definisanih Planom rasta za Zapadni Balkan biti od ključnog značaja, a UNDP je u potpunosti spreman da podrži predstojeće napore na tom putu -navela je Paniklova.

Sagovornici su se saglasili da ovaj sastanak predstavlja važan korak ka jačanju sistema socijalne zaštite, te usklađivanju nacionalnih politika sa globalnim standardima i ciljevima održivog razvoja.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 15:02