/ Станка Вукчевић - Иван Петровић
15/06/2021 u 07:45 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат просвјете најавио преговоре са министарством: Тражиће одлагање смјене директора

Станка Вукчевић казала је за "Дан" да је врло тешко спровести све процедуре око избора нових директора у законском року од мјесец дана, јер треба формирати нове школске одборе и изабрати представнике наставника и савјета родитеља

Синдикат просвјете Црне Горе тражиће на састанку са представницима Министарства просвјете, науке, културе и спорта одлагање примјене Општег закона о образовању и васпитању, којим је прописана смјена око 400 директора школа и школских одбора, како би се несметано завршила школска година. Потпредсједница Синдиката Станка Вукчевић казала је за "Дан" да је врло тешко спровести све процедуре око избора нових директора у законском року од мјесец дана, јер треба формирати нове школске одборе и изабрати представнике наставника и савјета родитеља.

– Наши представници ће тражити да се ријеши питање исплате за часове преко норме. Тражићемо и да се колегама којима уговор истиче 30.јуна омогући да искористе одмор и да наставе да раде. Треба им обезбиједити уговоре на неодређено јер велики број њих два мјесеца нема примања и чекају септембар како би поново почели да раде. Сматрамо да је немогуће спровести измјене Општег закона о образовању јер ће наставници током одмора морати да долазе у школу, учествују у одлучивању наставничког вијећа и доношењу мишљења о кандидату. Можда будемо у ситуацији да немамо кворум за одлучивање јер многим колегама уговори на одређено истичу 30. јуна. За све то је потребно додатно вријеме, тако да ћемо предложити да се примјена овог прописа одложи за септембар, када буде редовна настава – рекла је Вукчевић.

Она је додала да међу колегама који ће радити до краја јуна има и оних који су разредне старјешине, а које су под додатним притиском јер им истичу уговори.

– Сматрамо да измјене закона које су усвојене нијесу потпуне и да одлуку о смјени не треба доносити без претходног утврђивања одговорности директора – казала је Вукчевић.

Из Министарства просвјете нијесу одговорили на наша питања у вези са најављеним смјенама директора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:13