/ - MARGARET SATERTVEJT
18/09/2023 u 14:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Specijalna izvjestiteljka UN dolazi u Crnu Goru, procijeniće nezavisnost pravosudnog sistema

Satertvejt će se sastati sa zvaničnicima Vlade i poslanicima Skupštine Crne Gore, kao i sa predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice, agencija UN, donatora i diplomatske zajednice

Specijalna izvjestiteljka UN o nezavisnosti sudija i advokata, Margaret Satertvejt će od 19. do 26. septembra 2023. boraviti u službenoj posjeti Crnoj Gori.

- Satertvejt će tokom posjete procijeniti mjere koje je Vlada preduzela sa ciljem da osigura nezavisnost pravosuđa i slobodno obavljanje advokatske profesije. Pored toga, razmotriće proces refome pravosuđa u cilju procjene njegove usklađenosti sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava, kao što su nezavisnost pravosuđa i princip podjele vlasti. Specijalna izvjestiteljka će takođe analizirati pitanje pristupa pravdi za sve i nastojaće da razumije iskustva građana Crne Gore sa pravosudnim sistemom- navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Satertvejt će se sastati sa zvaničnicima Vlade i poslanicima Skupštine Crne Gore, kao i sa predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice, agencija UN, donatora i diplomatske zajednice.

- Ona će predstaviti preliminarne zaključke posjete na pres konferenciji u utorak 26. septembra u 10:30, u Eko zgradi UN. Specijalna izvjestiteljka će svoj finalni izvještaj predstaviti Savjetu za ljudska prava u junu 2024. godine- zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 21:27