Уницеф, Синдикат просвјете / - фото: DUSKO MILJANIC
16/02/2022 u 10:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уницеф, Синдикат просвјете: Подршка наставницима – пут ка квалитетнијем образовању

За смањење дигиталног јаза, који представља један облик сиромаштва у 21. вијеку, од суштинског је значаја да се свим наставницима и ученицима омогући приступ дигиталним технологијама

У циљу унапређења квалитета образовања у Црној Гори током и након пандемије, Из Уницеф-а и Синдиката просвјете Црне Горе позвали су на већу подршку наставницима. Они подсјећају да ће наредног мјесеца бити двије године откако је дошло до крупних поремећаја образовања усљед пандемије ковид-а-19 и да је ученицима потребна интензивна подршка како би превазишли губитке у вези с учењем и развојем.

- Без обзира на потребу техничког осавремењивања наставе и самим тим унапређења квалитета наставе, сматрамо да су наставници најочуванији ресурс у образовном систему Црне Горе и да држава мора да мотивише наставнике како би што боље изводили образовни процес. Један од начина мотивације наставника је редовно повећавање њихових плата - поручио је Радомир Божовић, предсједник Синдиката просвјете Црне Горе.

Из Синдиката просвјете Црне Горе су подсјетили да један број наставника нема приступ новим технологијама и интернету код куће.

- За смањење дигиталног јаза, који представља један облик сиромаштва у 21. вијеку, од суштинског је значаја да се свим наставницима и ученицима омогући приступ дигиталним технологијама, као и да им се помогне да развијају дигиталне вјештине како би нове технологије користили на безбједан и ефикасан начин - казали су из Синдиката просвјете.

Према Уницефу, школе могу остати отворене током пандемије, а рад у њима може се безбједно организовати уколико се поштују епидемиолошке мјере.

- Затварање школа, учење на даљину и скраћени часови током пандемије имали су негативан утицај на квалитет учења. Уз то, живот током пандемије представља изазов по ментално здравље за све – наставнике, родитеље и ученике. Управо из ових разлога Уницеф ће наставити да блиско сарађује са свим заинтересованим странама како би се осигурало да школе остану отворене, да наставници и ученици добију одговарајућу подршку и да се под хитно побољша квалитет образовања - казао је Хуан Сантандер, шеф представништва Уницефа у Црној Гори.

Уницеф је подржао израду свеобухватне анализе образовног система Црне Горе у циљу обезбјеђивања података, који су образовним властима неопходни за израду вишегодишњег плана реформи за унапређење квалитета образовања. Синдикат просвјете Црне Горе, заједно с осталим заинтересованим странама, консултован је током њене израде.

- У Синдикату се радују објављивању и коришћењу ове анализе за реформу образовног система како би се пружила боља подршка наставницима, а самим тим и обезбиједио бољи квалитет образовања свим ученицима - закључили су из Синдиката просвјете.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 18:32