Инспекције вршиле контролу бушотине у црногорском подморју / - Управа за инспекцијске послове
29/01/2022 u 14:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управе за инспекцијске послове: Надлежне инспекције свакодневно вршиле надзор радова у црногорском подморју

Током операције бушења узимани су узорци стијенског материјала према плану и програму и ови узорци су ускладиштени у Луци Бар и прерађује се у Хемосан доо Бар у циљу инертизације, наводе из Управе

Управа за инспекцијске послове је преко инспекције за угљоводонике и еколошке инспекције вршила надзор над радовима на истражној бушотини у црногорском подморју, а који су отпочети у марту прошле године од стране италијанско-руске компаније “Ени-Новатек”, саопштено је из Управе за инспекцијске послове.

- Надлежне инспекције свакодневно су добијале извјештаје о бушењу, геолошке извјештаје те извјештаје о исплаци на основу којих су контролисани радови, па је бродом концесионара, једном мјесечно, обилажена заштитна зона око платформе, заједно са ЦЕТИ-јем који је вршио узорковање воде око постројења у циљу испитивања квалитета воде - наводе из Управе.

Радови су се изводили по плану и програму који су урађени на основу Уговора о концесији.

- Напомињемо да су током операције бушења узимани узорци стијенског материјала према плану и програму и ови узорци су ускладиштени у Луци Бар и прерађује се у Хемосан доо Бар у циљу инертизације. Након прераде вршила су се више пута лабораторијска испитивања карактера отпада која су показала да се ради о неопасном отпаду и као такав се одлагао на депонију Можура - речено је из Управе.

Како су појаснили, након достизања дубине од 5.953 м и уласка у резервоар прекинути су радови на бушењу и започети су радови на цементирању и затварању бушотине. Ово подразумијева, како су навели, и извлачење опреме из бушотине, након чега ће Институт за биологију мора извршити снимање морског дна и упоређивање са тзв. нултим стањем (прије бушења) у циљу утврђивања да ли је било негативних утицаја на еко-систем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:02