/ - ФОТО И ВИДЕО: ИВАН ПЕТРОВИЋ ИПЕ - Конференција Акције за људска права
05/07/2021 u 12:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) ХРА: Представљени судско-медицински извјештаји у случају полицијске тортуре

Извjештаjи су припремљени у складу са Истанбулским протоколом Уjедињених нациjа - Приручником о дjелотворноj истрази и документовању тортуре и других сурових поступања

Акциjа за људска права и Аутономни грађански покрет одржали су конференциjу за медиjе са почетком у 11 часова, у просториjама ЕУ Инфо центра. На конференцији су представљени закључци  извjештаjа страних експерата о судско-медицинском вjештачењу Jована Груjичића и Марка Бољевића, коjи су приjавили да их jе полициjа злостављала у маjу 2020. године током истраге тзв. "бомбашких напада" на локал "Гранд" и кућу Душка Голубовића.

Извjештаjе jе, на захтjев Акциjе за људска права, припремила међународна експертска група независних форензичара (др Ондер Озкалипци, др Ђорђе Алемпиjевић и др Пиер Дутер), коjа дjелуjе под окриљем Међународног савjета за рехабилитациjу жртава тортуре (ИРЦТ). Независно вjештачење jе финансирао Фонд Уjедињених нациjа за жртве тортуре.

image

Са конференције Акције за људска права

- фото и видео: ИВАН ПЕТРОВИЋ ИПЕ

Извjештаjи су припремљени у складу са Истанбулским протоколом Уjедињених нациjа - Приручником о дjелотворноj истрази и документовању тортуре и других сурових, нечовjечних и понижаваjућих поступања или кажњавања.

На конференцији су говорили Теа Горjанц Прелевић, извршна директорица ХРА; Предраг Спасоjевић, предсjедник Аутономног грађанског покрета; Jован Груjичић, жртва тортуре; Дамир Лекић, адвокат Jована Груjичића и Новица Милошевић, адвокат Марка Бољевића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:02