Мило Ђукановић на 2БС ФОРУМУ / - ФОТО: ИВАН ПЕТРОВИЋ ИПЕ
15/10/2021 u 11:40 h
Марија ТомићМарија Томић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Црна Гора постала независна да би била дио ЕУ и НАТО

Кентера је казао да Црна Гора не може и не смиjе да дозволи да ни Србиjа, ни Русиjа, нити сjутра Кина или нека друга држава управљаjу нашом земљом, чланицом НАТО савеза

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић учествујући на 2БС Форуму је казао да се стабилност Црне Горе може се учврстити jедино кроз процес европске интеграциjе, али да представља проблем када са партнерских адреса стигну оскудне поруке коjе су озбиљно замагљивање европске перспективе.

Према његовим ријечима то даје крила успаваном национализму из 95-е године, коjи никада ниjе одустао уз поруку да jе Црна Гора постала независна да би била чланица Европске униjе и НАТО-а.

–  Данас присуствуjемо хибридном рату против Запада и Европе а Црна Гора већ пар година пробиjа уши упозораваjући на то. Западни Балкан jе подобан терен зато што Русиjа овдjе рачуна на проруске сентименте – казао jе Ђукановић.

Говорећи о недостатку интересовање Европе, Ђукановић додаjе и да jе кинески каптитал у градњи црногорског аутопута послиjедица управо тога што са европских адреса ниjе било подршке за таj проjекат.

- Док ЕУ то схвати живот не може да стане. Ми морамо да се развиjамо и онда долазе други. Наш избор jе ЕУ и НАТО- казао jе црногорски предсjедник.

Ђукановић додаjе да jе очигледни да сада неки покушаваjу да ураде оно сто нису успиjели раних 90-их.

Видимо да се враћаjу на идеjу да би на Западном Балкану требало направити три хомогене, одвоjене и увећане државе , што би требало да се догоди на штету Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македониjе - казао jе Ђукановић. 

Говорећи о актуелноj Влади Црне Горе, Ђукановић истиче да су они заправо пjешадиjа великосрпског национализма.

- Мањи поток увире у већи и зато стратегиjу државне политике не може одређиати мања него већа коалициjа. Влада jе нефункционална и треба jе смиjенити jер jе њен мандат пропадање Црне Горе. Излаз видим кроз боље разумиjевање проевропских снага, а из оваквог стања се jедино излази кроз нове изборе- оциjенио jе Предсjедник Црне Горе.

Када jе риjеч о подjелама, Ђукановић сматра да су сва политичка савремена друштва подиjељена почев од америчког.

-То неће нестати само од себе. Подjеле су историjски утемељене али идеjа европске уjедињења и грађанске Црне Горе има већину. Аjде да ту већину афирмишемо- казао jе Ђукановић.

Демократска партиjа социjалиста jе озбиљна партиjа. Не бих потцjенио наш коалициони потенциjал.

Ђукановић је казао и да је посљедње истраживање показало да имају подршку од 35.1 до 39.5 одсто, додајући да ће ипак бити да су на конгресу повукли добре потезе и да то утиче на подршку jавности према ДПС-у. Све што смо урадили током ових годину дана вриjедноваће политичка jавност.

Додаjе и да jе погрешна перцепциjа да jе постоjао сукоб између државе и цркве.

- Овдjе ниjе риjеч о угрожености вjере већ о злоупотреби цркве као jединог преосталог механизма великосрпске политике - казао jе предсједник.

Саво Кентера, отвараjући 11. 2БС Форум Црна Гора је казао не може и не смиjе да дозволи да нити Србиjа, нити Русиjа, нити сjутра Кина или нека друга држава управљаjу нашом земљом, чланицом НАТО савеза.

Како jе рекао, не смијемо дозволити да Црна Гора постане примjер изазвања нестабилности, подjела у друштву и хаоса ширењем лажних виjести, интензивне дезинформационе кампање, те генерално малигног утицаjа коjи се остваруjе преко политичких партиjа, поjединаца, НВО сектора... 

– Оно што се данас дешава Црноj Гори, сjутра може бити образац по коjем било коjа земља чланица НАТО савеза може бити представљена као фактор нестабилности и подjела унутар НАТО савеза. То никоме унутар Алиjансе ниjе и не може бити интерес – упозорио jе Кентера.

Указуjучи да jе претходних година креиран амбиjент коjи jе резултирао дубоким подjелама и уз помоћ страног фактора довео до овога гдjе се сада налазимо, Кентера jе нагласио да jе jедини начин супротстављања таквом стању -  jачање инстиутуциjа система.

– Морамо имати Владу коjа ће бити способна да затвори сва преговарачка поглавља са Европском униjом у наjскориjем року, коjа ће радити на томе да постанемо чланица ЕУ у наредних неколико година, а не да добиjамо негативне извjештаjе из ЕУ. Требамо Владу коjа ће радити на привлачењу страних инвеститора, а не на њиховом одливу из Црне Горе, Владу коjа ће се бринути о своjим грађанима и бољем животном стандарду, а не доносити или наjављивати популистичке мjере за коjе и сама зна да нису реалне, Владу коjа ни у jедном моменту неће дозволити да у сектор безбjедности уђу они коjима jе нека друга земља ближа од Црне Горе. И што jе наjбитниjе, морамо имати Владу коjа неће само декларативно подржавати чланство Црне Горе у НАТО, већ активно доприносити jачању Алиjансе и свих њених чланица – истакао jе Кентера.

Сагледаваjући укупан пут Црне Горе од независности до данас, Кентера jе рекао да jе напредак евидентан у многим областима.

Постали смо, каже, чланица НАТО савеза и самим тим подигли безбjедност на наjвиши ниво, привукли велики броj инвеститора коjи су Црну Гору видjели као изузетну прилику да своj капитал уложе на дужи период.

Осврћући се на ситуациjу у региону, предсjедник Атлантског савеза jе истакао да смо данас у тежоj ситуациjи него приjе неколико година. У том контексту, поменуо jе пут коjи jе прешла Србиjа, коjа од конструктивног фактора мира и стабилности у региону, због политичких одлука њених лидера доводи у питање стабилност Западног Балкана.

– Данас, на жалост, имамо jедну потпуно другачиjу слику. Умjесто да буде фактор стабилности у региону, Србиjа као да се враћа политици 90-их, овог пута софистицираним методама, завиjеним под плаштом демократиjе и заштите Срба у региону. Видимо шта се ових дана дешава на Косову и у осталим земљама региона. Ипак, наjеклантантниjи примjер нарушавања добросусjедских односа огледа се управо на примjеру Црне Горе – казао jе Кенета.

Он се запитао да ли Србиjа води такву политику ради избора коjе треба добити или ради постизања нестабилности у региону, или можда због интереса коjе Русиjа жели остварити у региону, не експонираjући себе и своjе људе, а поучена лошим лекциjама из протеклих година?

Амбасадорка САД-а у Црноj Гори Џуди Раjзинг Раjнке jе казала да НАТО остаjе онолико снажан колико су њене чланице привржене чланству.

image

Џуди Рајзинг Рајнке, 2БС ФОРУМ

- ФОТО: Иван Петровић ИПЕ

– НАТО jе наjснажниjи онда када све њене чланице даjу допринос у свом диjелу. САД jе драго што имаjу Црну Гору као савезника. Имамо глас народа коjи слушамо и коjи смо увиjек посматрали као приjатеље. То приjатељство и даље траjе. САД су остале снажан партнер Црне Горе. Црна Гора ће бити домаћин воjне вjежбе 2023. године и то ће послати поруку да смо одлучни да радимо заjедно и да се одупремо разним изазовима. Таj програм за мене представља начин за jачање узаjамне и регионалне безбjедности – казала jе она.

Истиче да САД и Црна Гора диjеле заjедничке вриjедности у борби за демократиjу.

- Сматрам да постоjи подjела у друштву и политици Црне Горе. Недавни догађаjи изазвали су тензиjе и продубили подjеле. Попис би у оваквим условима могао да даље маргинализуjе неке заjеднице -поручила jе она.

Наглашава да САД прати све догађаjе коjи утичу на стабилност Црне Горе.

- Нико у Црноj Гори не треба да се сврстава на било коjу страну већ да заjедно радите на заjедничким вриjедностима - казала jе она,

Истиче да су хапшења високих званичника важна, као и одузимање нелегално стечених средстава.

- И зато Црна Гора  треба jако и независно правосуђе - поручуjе Раjнке.

Додаjе да САД желе да подрже  конструктивни диjалог у Црноj Гори.

- И знам да то жели и међународна заjедница. Требаjу нам резултати. Упозата сам сjаjне младе људе коjи су талентовани и коjи овдjе треба да остану и да се даље развиjаjу. Економиjа jе показала извjесну отпорност и зато желимо да помогнемо реформе. Прошлог мjесеца смо имали први економски диjалог. То jе платформа за jачање партнерства двиjе НАТО савезнице. То партнерство jе основ за даљу сарадњу - поручила jе Раjнке.

Подсјећамо, кључни изазови Западног Балкана, као и перспективе НАТО Алиjансе, биће у фокусу jеданаестог 2БС форума коjи почиње данас у Будви.

Из Атлантског Савеза Црне Горе, казали су да 2БС дуже од децениjу окупља наjеминентниjе личности из свиjета међународне и безбjедносне политике, чиме се етаблирао као jедан од наjзначаjниjих европских форума у тоj области.

Они су додали да то потврђуjе одзив лидера и експерата, коjи су претходних десет година учествовали у сесиjама Форума.

Наводи се да ће диjалог на jеданаестом форуму бити посвећен наjзначаjниjим питањима глобалне и регионалне безбjедности.

– У фокусу ће бити кључни изазови коjи очекуjу Западни Балкан, као и перспективе НАТО Алиjансе. Разговарће се и о импликациjама дезинформациjа на безбиjедност земаља региона –  казали су из Атлантског Савеза.

Теме панела, како су навели, биће и геополитичка ситуациjа у свиjету, са посебним акцентом на Америку, Русиjу и Кину.

На овогодишњем Форуму учествоваће предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић, премиjер Здравко Кривокапић, потпредсjедник Владе Дритан Абазовић и министар вањских послова Ђорђе Радуловић.

Из Атлантског Савеза су навели да ће на Форуму учествовати и замjеник помоћника америчког државног секретара за евопска и евроазиjска питања, Габриjел Ескобар, као и члан Европског праламента Владимир Билчик.

Jедан од говорника на Форуму, како су навели, биће и замjеник генералног секретара НАТО-а, Мирчеа Џоана.

– Као и током протекле децениjе, Форум ће окупити званичнике из земаља региона. Присуство су потврдили министри одбране Словениjе и Босне и Херцеговине, потпредсjедница Владе и министарка вањских послова Косова – каже се у саопштењу Атлантског Савеза.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:14