/ - FOTO: EU INFO CENTAR
12/10/2021 u 13:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Волонтери сакупили више од три тоне отпада

Из ЕУ инфо центра саопштили су да је ревизија отпада урађена на свакој локацији, како би се добили подаци који отпад доминантно загађује црногорске обале

Више од 300 волонтера сакупило је 3,3 тоне отпада на 19 црногорских обала, у оквиру акције коју је, под покровитељством Европске уније (ЕУ) у Црној Гори, организовала невладина организација (НВО) Zero Waste Montenegro.

Из ЕУ инфо центра саопштили су да је ревизија отпада урађена на свакој локацији, како би се добили подаци који отпад доминантно загађује црногорске обале и ко су највећи загађивачи.

- Као и претходне четири године, тако и ове доминира амбалажа за једнократну употребу, а посебно пластичне боце- наводи се у саопштењу.

Емина Адровић из НВО Zero Waste Montenegro, на конференцији за новинаре на којој су презентовани резултати акције чишћења црногорских обала, казала је да колико год акција чишћења да се организују, неће се ријешити проблем отпада.

Тај проблем, како је указала, биће ријешен једино паметном транзицијом ка циркуларној економији, кроз повратну амбалажу и добро осмишљен систем шеме поврата депозита.

Адровић је истакла да сви морају да предузму мјере ка смањењу отпада, поготово амбалаже за једнократну употребу, не само појединци, већ и компаније и доносиоци одлука на државном и локалном нивоу.

- Одлуке које се морају што прије донијети су забрана пластике за једнократну употребу, увођење повратне амбалаже кроз шему поврата депозита и увођење закона о продуженој одговорности произвођача са посебним фокусом на амбалажу за једнократну употребу- навела је Адровић.

Она је додала да се нада да ће више људи почети да користи термосе и цегере, да ће се компаније окренути циркуларној економији, а доносиоци одлука промовисати поновну употребу као приоритет.

- Добра вијест је да, са друге стране, расте број партнера који учествују у чишћењу обала. Тако је координатор акције чишћења обала Мораче у Подгорици било градско предузеће Чистоћа- наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 13:09