Zajednica opština Crne Gore / - M.VUJISIć
05/06/2024 u 12:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zajednica opština dostavila Skupštini amandmane u cilju sprečavanja zloupotrebe prava na SPI

U cilju zaustavljanja prakse tokom koje je država, uključujući i lokalne samouprave, oštećena za milione eura kroz zloupotrebu prava na slobodan pristup informacijama (SPI), Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) uputila je Skupštini Crne Gore osam amandmana na Predlog novog zakona kojim se normira ova oblast.

- U propratnom aktu upućenom poslanicima, Zajednica opština je zatražila da se njenim predstavnicima omogući da, u skladu sa Sporazumom o saradnji ZOCG sa Skupštinom Crne Gore, na sjednicama radnih tijela detaljno upoznaju članove Parlamenta sa razlozima i značajem podnijetih amandmana. Intencija Zajednice je da sprečavanjem nepotrebnog odliva finansijskih sredstava iz budžeta lokalnih samouprava kroz zloupotrebu prava na SPI, doprinese stvaranju minimalnih uslova za njihovo regularno funkcionisanje, s obzirom na činjenicu da je ovaj zakon samo jedan u nizu koji ozbiljno ugrožava njihovu održivost - saopšteno je iz Zajednice opština.

Jedna od ključnih izmjena, koje je predložio Odbor za sistem lokalne samouprave ZOCG, predviđa da svaka stranka u upravnom postupku, odnosno upravnom sporu iz osnova slobodnog pristupa informaciji snosi svoje troškove.

- Ovim bi se spriječile neke NVO da praktikuju podnošenje one vrste zahtjeva za SPI kojima se objektivno ne može izaći u suret, kako bi, uz angažovanje advokata, od države naplaćivale ogroman novac na račun troškova postupka. Prema podacima Upravnog suda Crne Gore, sredinom 2023. godine odlučivalo se o troškovima postupka u visini od preko 10 miliona eura, od kojih je veliki dio iz oblasti SPI. Upravni organi i Upravni sud Crne Gore su u više navrata pokušavali da onemoguće ovakve i slične prakse ali, pri rješenjima iz važećeg zakona, nije postojao legitiman način - navodi se u saopštenju.

Zajednica opština: Zloupotrebama Zakona o slobodnom pristupu informacijama država i opštine oštećeni za milione

Zajednica opština predlaže i da se iz obaveze objavljivljivanja na internet stranici informacija kojima je dozvoljen pristup izuzmu one koje predstavljaju poslovnu tajnu. U vezi sa tim, predloženo je i da se uvrsti odredba da ako organ vlasti dozvoli pristup informaciji u izvršenju rješenja drugostepenog organa ili sudske odluke, a podnosilac zahtjeva tu informaciju učini dostupnom trećem licu, usled čega organ vlasti pretrpi materijalnu štetu, podnosilac zahtjeva bude u obavezi da tu štetu nadoknadi. Predloženim amandmanom štiti se preovlađujući javni interes da privredna društva u državnom ili lokalnom vlasništvu uspješno posluju, ostvaruju prihode na tržištu i štite se od nelojalne konkurencije.

“Amandmanima ZOCG predviđeno je i da se zahtjev za SPI može odnositi samo na jednu informaciju organa vlasti koja je u roku čuvanja u skladu sa zakonom kojim se uređuje arhivska djelatnost, kako bi se spriječilo namjerno dovođenje organa vlasti u situaciju da zbog protoka vremena ne mogu odgovoriti zahtjevu, sve u cilju naplate troškova postupka zbog ćutanja uprave. Za slične zloupotrebe se koristio i kratak rok za postupanje po zahtjevima od svega 15 dana, pa ZOCG predlaže da se on produži na 30 dana, u skladu sa Zakonom o upravnom postupku koji se primjenjuje i na SPI”, dodaju u saopštenju.

Jedan od argumenata za produženje roka je i to što period od 30 dana važi i za druge osjetljive zahtjeve poput onih za materijalno obezbjeđenje porodice, utvrđivanje invalidnosti, usmjeravanje djece u posebne obrazovne programe i slično.

“Amandmanima ZOCG predložena su i rješenja kojima bi se onemogućila ponovna upotreba informacija i trgovina njima, kao i ograničavanje pristupa informacijama kada je to potrebno zbog zaštite maloljetnika - zaključuju iz Zajednice opština.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 03:45