Перовић / Фото: Срђан Бољевић
04/12/2021 u 06:45 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Замјеница омбудсмана: Накнаде мајкама су стечено право

Перовић је јуче одговарала на пиитања посланика будући да се кандидовала за судију Уставног суда

Замјеница омбудсмана и кандидаткиња за судију Уставног суда Зденка Перовић поручила је јуче на интервјуу пред уставним одбором да су накнаде мајкама по основу материнства стечено право.

Она је то казала одговарајући на питање посланице Покрета за промјене Jованке Богавац, која ју је и питала који су јој мотиви за пријаву на конкурс, на шта је Перовићева рекла да жели да помогне држави јер жели и да остане овдје.

Перовићева је истакла како сматра да правник није комплетан уколико нема положен правосудни испит, те да иза ње не стоји ниједна партија, већ само њена стручност коју је показала у протеклом периоду.

Посланика либерала Андрију Поповића занимало је да ли може доћи до поништења избора који се одржавају у Мојковцу, Петњици и на Цетињу, јер држава нема предсједника Државне изборне комисије. Перовићева је казала да се закон мора примјењивати и да је она заступник тога да систем не зависи од једног човјека.

– Може се десити да буду поништени избори. У прилици смо да тестирамо законски оквир и мањкавости, а ви сте у прилици да то ријешите – казала је Перовићева.

Посланика Демократа Владимира Мартиновића занимало је мишљење Перовићеве зашто је Уставни суд правно-политички суд, односно зашто постоји такво мишљење о њему, те како она види разлику између грађанина и поданика. Перовићева је казала да суд има репутацију која је пласирана у јавности, а да се Уставни суд није потрудио да је демантује.

– Омбудсман може да поднесе Скупштини посебне извјештаје и обавијести посланике о таквим појавама. Уставни суд може да ради исто – да предложи боља рјешења и покрене механизме који ће измијенити легислативу – казала је, између осталог Перовићева, додајући да није присуствовала ниједном политичком притиску, али да се Уставни суд није потрудио да демантује слику у јавности поводом појединих предмета те да су сами допринијели негативној перцепцији.

Посланик СНП-а Драган Вукић питао је да ли је Мило Ђукановић прекршио Устав када је позвао своје присталице да спријече устоличење митрополита Јоаникија и 5. септембра био на непријављеном скупу, због чега је реаговала његова колегиница из ДПС-а Јованка Лаличић наводећи да је договор да се не постављају питања о поступцима који су већ покренути пред Уставним судом. Реаговао је и Андрија Поповић наводећи да 5. септембра није било непријављеног скупа, већ је то био достојанствени скуп, а предсједник државе није био на њему.

Перовићева је казала да свако питање има одговор, те да је Вукић рекао једно, Поповић друго, а да би она као судија морала да има увид у све чињенице. Навела је да не располаже свим елементима по том питању да би дала мишљење, али нема зазор да одлучује по Уставу и закону без обзира о коме доноси одлуку.

Посланица покрета УРА Суада Зороњић питала је Перовићеву да ли је уставно да Привредна комора наплаћује чланарину, на шта је она одговорила да је удруживање добровољно, те да ако неко није задовољан удруживањем он може да га напусти.

– Да бисмо имали конкретну одлуку и мишљење, треба покренути поступак оцјене уставности – казала је Перовићева.

Указала је да постоји могућност да се бивше судије Уставног суда позову да помогну тој институцији, као и друге правнике који имају огромно знање, да се унаприједи ситуација и ријеше бројни заостали предмети. Предложила је да се судије на функцију бирају годину дана унапријед, како би се упознали са системом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:44