foto: ministarstvo ekologije / - FOTO: MINISTARSTVO EKOLOGIJE
04/09/2024 u 15:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Poljoprivrednicima 450 hiljada eura podrške za zaštitu biodiverziteta

Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera potpisalo sa Eko-fondom ugovor za realizaciju javnog poziva za podršku poljoprivrednim praksama u cilju očuvanja i zaštitu biodiverziteta, ukupne vrijednosti 450.000 eura.

Ugovor su potpisali resorni ministar Damjan Čulafić i direktor Eko-fonda Draško Boljević.

Javni poziv će se realizovati u okviru projekta,,Integrisanje biodiverziteta u sektorske politike i prakse i jačanje ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori”, a namijenjen je pravnim licima, uključujući udruženja proizvođača, organizacije proizvođača, kooperative, klastere, asocijacije i nevladine organizacije koje su upisane u relevantne registre do dana podnošenja zahtjeva za podršku.

Ćulafić sa italijanskom amabasadorkom: Pronaći balans između korišćenja i zaštite resursa

Tom prilikom Čulafić je istakao da je odnos između biodiverziteta i poljoprivrede simbiotski.

- Biodiverzitet ne samo da podržava ključne aspekte poljoprivredne proizvodnje, već poljoprivreda može doprinijeti očuvanju biodiverziteta kroz održive poljoprivredne prakse. Razumijevanje, očuvanje i promocija ovog odnosa i važnosti biodiverziteta nije samo ključno za održavanje zdravih ekosistema i zaštitu prirodnih resura, već je i temelj  za održivu i produktivnu poljoprivredu- rekao je Ćulafić.

Potvrđujući posvećenost zaštiti i unaprjeđenju životne sredine, Boljević je istakao da će Eko-fond, osim administrativnih i tehničkih kapaciteta, pružiti finansijsku podrušku za realizaciju javnog pozivam u iznosu od 100.000,00 eura.

- Podrška će se pružati kroz 100% grantova, koji pokrivaju troškove direktnih plaćanja krajnjim korisnicima za uvođenje praksi usmjerenih na očuvanje biodiverziteta, te organizacione troškove, uključujući nabavku sredstava za implementaciju, edukaciju, monitoring, izvještavanje, i honorare za angažovano osoblje- navodi se u saopštenju.

Poziv obuhvata tri mjere za koje su opredijeljena sredstva: Očuvanje ugroženih rasa/sorti domaćih životinja i biljaka – 175.000,00 eura. Očuvanje biodiverziteta i životne sredine na trajnoj travnatoj površini i obradivom zemljištu – 100.000,00 eura.  Očuvanje obilježja pejzaža (kamene terase-suvozidi i živice) – 175.000,00 eura.

- Po raspisivanju javnog poziva, aplikanti će moći da se prijave za jednu ili više mjera u skladu sa potrebama krajnjih korisnika. Navedeni javni poziv je pilot projekat čija će realizacija predstavljati osnov za nastavak uspješne saradnje i zajedničke realizacije projekata od strane Ministarstva i Eko-fonda.  Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera će, zajedno sa Eko-fondom, u narednim sedmicama organizovati Info dan prije samog raspisivanja javnog poziva, a svi detalji će biti blagovremeno iskomunicirani putem zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva i Eko-fonda- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 20:49