Додјела помоћи до краја године / -NET
21/07/2021 u 09:40 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Агенција за заштиту конкуренције емитере ослобађа плаћања једне рате

Укупан износ помоћи је око 100 хиљада, а планира се да њоме буде обухваћено од 51 до 100 емитера

Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) дала је Агенцији за електронске медије (АЕМ) зелено свјетло за спровођење одлуке о ослобађању комерцијалних и јавних емитера од плаћања друге кварталне рате накнаде за емитовање у 2021. години. Такође, донијели су одлуку и да ослободе комерциjалне и jавне ТВ емитере, коjи емитуjу програмске садржаjе у оквиру проjекта "Учи дома", обавезе плаћања прве и друге кварталне рате накнаде за емитовање за 2021. годину. Спровођење ових одлука, како су утврдили, у складу је са Законом о контроли државне помоћи.

– Налаже се Агенциjи за електронске медиjе да приликом додjеле државне помоћи на основу одлуке поштуjе максимални укупни износ помоћи од 1.200.000 еура по кориснику – пише у рјешењу АЗК који су потписали чланови Савјета АЗК Ново Радовић и Јована Тошковић.

Агенција за електронске медије је прецизирала да је за помоћ емитерима предвидјела 100 хиљада еура, док се помоћ у оквиру шеме може додијелити најкасније до 31. децембра ове године.

– У приjави државне помоћи – образац 1, наводи се да jе предвиђена додjела државне помоћи великим, малим и средњим привредним друштвима. Мjера се односи на субjекте коjи послуjу у сектору производње и пружања аудио-визуелних медиjских услуга (АВМ) – емитовање радио и телевизиjског програма. Према наводима из обрасца 1, Агенциjа за електронске медиjе планира додjелу државне помоћ за 51–100 корисника државне помоћи – пише у рјешењу Агенције.

АЗК је АЕМ-у наложила да на своjоj интернет страници обjави релевантне информациjе о свакоj поjединачноj помоћи додиjељеноj у сврху подршке за Ковид-19, у року од 12 мjесеци од тренутка додjеле, затим да Агенциjи за заштиту конкуренциjе доставља годишње извjештаjе и наjкасниjе до 31. децембра 2021. доставити попис државних помоћи у сврху подршке економиjи у актуелноj пандемиjи.

– Помоћ се не може додиjелити предузећима коjа су већ била у потешкоћама на дан 31. децембра 2019. године – прецизирали су из Агенције за заштиту конкуренције.

Агенција је до сада оцјењивала више пакета помоћи привреди и грађанима, које је предлагала Влада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:47