Додјела помоћи до краја године / -NET
21/07/2021 u 09:40 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Агенција за заштиту конкуренције емитере ослобађа плаћања једне рате

Укупан износ помоћи је око 100 хиљада, а планира се да њоме буде обухваћено од 51 до 100 емитера

Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) дала је Агенцији за електронске медије (АЕМ) зелено свјетло за спровођење одлуке о ослобађању комерцијалних и јавних емитера од плаћања друге кварталне рате накнаде за емитовање у 2021. години. Такође, донијели су одлуку и да ослободе комерциjалне и jавне ТВ емитере, коjи емитуjу програмске садржаjе у оквиру проjекта "Учи дома", обавезе плаћања прве и друге кварталне рате накнаде за емитовање за 2021. годину. Спровођење ових одлука, како су утврдили, у складу је са Законом о контроли државне помоћи.

– Налаже се Агенциjи за електронске медиjе да приликом додjеле државне помоћи на основу одлуке поштуjе максимални укупни износ помоћи од 1.200.000 еура по кориснику – пише у рјешењу АЗК који су потписали чланови Савјета АЗК Ново Радовић и Јована Тошковић.

Агенција за електронске медије је прецизирала да је за помоћ емитерима предвидјела 100 хиљада еура, док се помоћ у оквиру шеме може додијелити најкасније до 31. децембра ове године.

– У приjави државне помоћи – образац 1, наводи се да jе предвиђена додjела државне помоћи великим, малим и средњим привредним друштвима. Мjера се односи на субjекте коjи послуjу у сектору производње и пружања аудио-визуелних медиjских услуга (АВМ) – емитовање радио и телевизиjског програма. Према наводима из обрасца 1, Агенциjа за електронске медиjе планира додjелу државне помоћ за 51–100 корисника државне помоћи – пише у рјешењу Агенције.

АЗК је АЕМ-у наложила да на своjоj интернет страници обjави релевантне информациjе о свакоj поjединачноj помоћи додиjељеноj у сврху подршке за Ковид-19, у року од 12 мjесеци од тренутка додjеле, затим да Агенциjи за заштиту конкуренциjе доставља годишње извjештаjе и наjкасниjе до 31. децембра 2021. доставити попис државних помоћи у сврху подршке економиjи у актуелноj пандемиjи.

– Помоћ се не може додиjелити предузећима коjа су већ била у потешкоћама на дан 31. децембра 2019. године – прецизирали су из Агенције за заштиту конкуренције.

Агенција је до сада оцјењивала више пакета помоћи привреди и грађанима, које је предлагала Влада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

24. septembar 2021 11:02