/ - LOGO BEMAX
19/11/2021 u 15:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BEMAX: Платили смо држави више од два и по милиона еура за концесионе накнаде

Из приложеног се види да је BEMAX по питању концесионих накнада за коришћење ТГ материјала за потребе своје производње платио држави више од 2.500.000,00 еура

Након неколико изнешених сумњи о могућем учешћу компаније BEMAX у нелегалном вађењу шљунка желE јавности да предочимо ситуацију каква чињенично јесте а не како неко сумња да је можда било. 

(ВИДЕО) Абазовић: Милиони еура су нелегално извучени из ријеке; Стијовић: Морача и Цијевна су врх леденог бријега

Саопштење преносимо интегрално:

Компанија BEMAX и на данашњи дан има валидан Уговор за регулацују тока и уклањање вишка материјала из ријеке Мораче. Уговор од 10.09.2014. је направљен на 60 мјесеци а продужен 25.12.2019. са трајањем до 31.10.2022. и није истекао 2020 како је изјавио министар Стијовић. Значи неко га је лоше информисао и обмануо. О нашем раду у протеклом периоду на локацији која је Уговором прецизно одредјена и из чијих граница нијесмо излазили, лако је доћи и увјерити се, јер су урађени заштитни насипи са обије стране ријеке Мораче и тиме трајно спријечено плављење околних села Грбавци и Ботун. Изласком на терен је то лако провјерити. Не само што је посао одрађен по важећим пројектима и свим стандардима већ је  на тим насипима саграђена и асфалтирана саобраћајница. Напомињемо о нашем трошку. За сав одвезени вишак материјала плаћене су обавезе према држави  у складу са Уговором (висина надокнаде која се плаћа је 2,78 еура по м3 одвезеног материјала) о чему постоје инспекцијски записници и уплате у државни буџет. Све то постоји документовано и код нас и у вашем министарству. Дана 02.12.2020 од стране Управе за воде смо добили налог за привремено заустављање радова на пројекту регулације тока Мораче до окончања истраживања о последицама пада издашности изворишта Боље сестре. Већ 03.12.2020. године све машине Бемаx-а су повучене са локације на којој смо имали дозволу за регулацију тока. Пошто на локацији у селу Митровићи у близини ријеке Мораче постоји лагер материјала из протеклог периода (за који су плаћене све обавезе према држави) период до 30.09.2021. је искоришћен да се тај материјал превезе до нашег дробилчног постројења удаљеног 5 км. Напомињемо због јавности да од 03.12.2020. ни једна наша грађевинска машина није била присутна у кориту ријеке Мораче а од 01.10.2021. ни на поменутој локацији за лагеровање материјала на обали ријеке. Истичемо да смо  више од 10 година били присутни на регулацији тока Мораче, на од Управе за воде пројектом предвиђеним локацијама и уредно платили све вишкове ископаног материјала. А што је најважније, због прецизног информисања јавности за протекли период нашег присуства на поменутој локацији а закључно са 01.10.2021. BEMAX је платио значајно више од 1.000.000,00 еура (словима милион еура). Признаћете да тај износ јуче није тако презентован јавности, ни приближно.

Желимо да нагласимо да се компанија BEMAX као основном дјелатношћу бави производњом  бетона и асфалта, а да за обављање производних активности у протеклом периоду истовремено користи ТГ камен из 6 каменолома широм Црне Горе. За тај посао плаћамо  концесионе накнаде које редовно извршавамо, а оне износе значајно више од 1.500.000,00 еура (словима милион и пет стотина хиљада еура).

Из приложеног се види да је BEMAX по питању концесионих накнада за коришћење ТГ материјала за потребе своје производње платио држави више од 2.500.000,00 еура.

Због јавности напомињемо да је компанија BEMAX за цијели период извођења радова на аутопуту сву количину ТГ камена користила искључиво са трасе ауто пута, а у складу са дозволама добијеним као подизвођач кинеске компаније ЦРБЦ на поменутој дионици. Самим тим сваком добронамјерном је јасно да ми нијесмо имали никакве потребе да на траси аутопута користимо материјале са поменутог Морачког локалитета. 

Као велики порески обавезник БЕМАX је у протеклих 15 година редовно контролисан и поштовали смо све законске одлуке донешене према нашој фирми, а тако ћемо радити и убудуће. Све ово је препознато и код страних инвеститора са којима стално сарадјујемо, а и убудуће ћемо сарађивати на пројектима широм Црне Горе. 

Надамо се, да ћете након детаљне контроле и јучерашњег прилично бомбастично тендециозног пресс-а макар обавијестити јавност и о резултатима праве контроле на чему смо вам унапријед захвални .

Компанија BEMAX

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:50