Самарџић обавјештење / -Д.С.
28/06/2021 u 07:15 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши радници "Приморке" тврде: Тужитељка штитила стечајног управника

У сазнању смо да је вјештак урадио тражени извјештај, али не знамо из којих разлога специјална тужитељка Самарџић тај извјештај није објелоданила, па тражимо да под хитно то уради, и да са њим упозна подносиоце кривичне пријаве, поручили су бивши радници "Приморке"

Радници бивше компаније "Приморка" из Бара траже да државни тужилац Мира Самарџић хитно покрене кривични поступак против стечајног управника Жарка Остојића, објелодани извјештај вјештака о његовом раду док је био стечајни управник у овој компанији, и прогласи раднике оштећеним како би могли да институционално потражују своја права из рада.

Како кажу радници, прије неколико година су били у сазнању, па чак и из тадашњих разговора са специјалним државним тужиоцем Миром Самарџић, да је ангажовала вјештака да испита, односно уради извјештај о раду Остојића као стечајног управника.

– Ми смо још 2012. против њега и још неких лица који су, према нашим сазнањима организовали криминалну групу, поднијели кривичну пријаву. Такође смо били у сазнању да је вјештак урадио тражени извјештај, али не знамо из којих разлога специјални тужилац Мира Самарџић тај извјештај није објелоданила, па тражимо да то под хитно уради, и да са њим упозна подносиоце кривичне пријаве, тј. раднике и њихове представнике. Не знамо из којих разлога специјални тужилац Мира Самарџић није извршила увиђај, прије свега, против Остојића и још неколико лица из Привредног суда на основу наше кривичне пријаве, и на основу извјештаја вјештака кога је тужилац Самарџић ангажовала, а кога сматрамо главним кривцем и генератором многих незаконитих радњи за вријеме стечаја у "Приморци" – кажу радници Драган Рондовић, Гојко Бошковић и Даниса Контић додајући и да нијесу изненађени с обзиром на то да су од 2012. године кад су јој се први пут обратили наилазили на њено неразумијевање.

– Прво нам је одговорила да нема елемената за кривично гоњење организоване криминалне групе у којој је био и сам Остојић, па је нашу пријаву пребацила у Основно државно тужилаштво, а да нас није обавијестила. Међутим, захваљујући нашој упорности, а прије свега упорношћу тада посланика, данас министра Младена Бојанића, извршено је у априлу 2017. године хапшење 12 лица, како из државног апарата тако и из "Приморке". Радници се питају зашто то није одрадила Мира Самарџић према њиховој истовјетној кривичној пријави, и са истим доказима које су јој они дали давне 2012. године.

– Да ли је толику моћ и заштиту имао Остојић од стране претходне власти, а вјероватно јесте, пошто се пред радницима "Приморке" хвалио једноцифреним бројем партијске књижице ДПС-а, и да њему не може нико ништа у овој држави. Од самог почетка је са извршним директором Марковићем вршио дискриминацију према појединим радницима, док је друге жестоко награђивао, за шта имамо и писану документацију... Злоупотријебио је службени положај управника, па је са стечајним судијом Анђелићем из списа предмета склонио документацију дискриминисаних радника и тако их довео у ситуацију да не могу намирити своја потраживања из рада – кажу незадовољни радници.

Према њиховим ријечима, заједно са нелегитимном групом радника са којима је сарађивао учествовао је у расподјели новчане помоћи од стране Министарства финансија радницима који су остали без посла у стечају, и то тако што је дозволио да се новац исплати у неједнаким износима.

– На тај начин опет су дискриминисани исти људи. Затим је дозволио исплату људима који никада нијесу радили у "Приморци", односно онима који нијесу остали без посла у стечају, међу њима и директору Марковићу који је дошао из Србије. Па је једну групу радника док је био стечајни управник противзаконито држао у некој фирми за коју и сам изјављује да не зна каква је то фирма, само да би им на тај начин оспорио примања из рада. Такође, док је био стечајни управник преправљани су подаци у радним књижицама. За све наведено имамо документацију – кажу они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:10