DRI na sastanku VIšegradske grupe / - FOTOT:GRAZ
26/06/2024 u 12:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Delegacija Državne revizorske institucije Crne Gore u svojstvu posmatrača na sastanku Višegradske grupe

Delegacija Državne revizorske institucije Crne Gore je, na čelu sa predsjedavajućim Senatom, senatorom Nikolom N. Kovačevićem, na poziv predsjednice Računskog suda Republike Austrije, dr Margit Kraker uzela učešće u svojstvu posmatrača na sastanku šefova vrhovnih revizorskih institucija Višegradske grupe, 24-25. juna t.g. u Gracu.

Godišnji sastanak šefova VRI Višegradske grupe, pod nazivom „Da li samo ostavljamo dug budućim generacijama?“ bio je posvećen rezultatima rada vrhovnih revizorskih institucija, koji imaju uticaj na budućnost i živote novih generacija. Takođe se razgovaralo o budućoj ulozi VRI za nove generacije, posebno s aspekta primjene vještačke inteligencije.

Višegradska Grupa V 4+2 je neformalan, nezavisan i profesionalan forum, koji čine predsjednici vrhovnih revizorskih institucija tzv. država Višegrad (Republika Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) i predsjednici VRI Republike Austrije i Slovenije. Pored

DRI Crne Gore, delegacija Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine i Računovodstvene komore Ukrajine su takođe u svojstvu posmatrača prisustvovali sastanku na poziv predsjednice Računskog suda Austrije.

U okviru sastanka Višegradske grupe, predsjedavajući Senatom, senator Kovačević je održao bilateralni sastanak sa predsjednicom Računskog suda Republike Austrije i upoznao predsjednicu sa izazovima s kojima se suočava DRI Crne Gore u pogledu njene finansijske nezavisnost i samostalnosti. On je obavijestio predsjednicu Računskog suda, koja je ujedno i generalna sekretarka INTOSAI organizacije da će DRI Crne Gore pokrenuti SIRAM postupak pred Međunarodnom razvojnom inicijativom (IDI). Razlog pokretanja SIRAM postupka je potencijalna prijetnja po finansijsku nezavisnost DRI zbog ograničavanja prava DRI od strane Ministarstva finansija da samostalno koristi opredijeljena budžetska sredstava za rad, a što nije u skladu sa principom 8 Meksičke deklaracije o nezavisnosti VRI. Kako je jedan od zahtjeva Evropske komisije za sve države kandidate EU da države obezbijede punu nezavisnost VRI u skladu sa međunarodnim standardima, a s obzirom da postoji rizik da je narušena nezavisnost DRI Crne Gore, predsjedavajući Senatom je upoznao generalnu sekretarku INTOSAI-a da će DRI takođe obavijestiti o novim okolnostima

Generalni direktorat Evropske komisije za budžet i Generalni direktorat za proširenje.

Predsjednica Računskog suda Austrije je pozdravila predanost DRI Crne Gore načelima nezavisnosti, koji predstavljaju osnovne principe za funkcionisanje VRI i obećala, kako u svojstvu predsjednice Generalnog sekretarijata INTOSAI-a tako i predsjednice Računskog suda Austrije svesrdnu podršku DRI Crne Gore na polju očuvanja njene nezavisnosti i rezultata ostvarenih u okviru pregovaračkog poglavlja 32 Finansijska kontrola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 12:25