Спорна одлука Одбора директора / -Фото: ЛУПА
01/11/2021 u 13:09 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директори вриједност имовине "Плантажа" потцијенили за 430.000 еура

Челници државне компаниjе "13. јул Плантаже" проциjенили су прошле године да земљиште те фирме од 37.000 квадрата вриjеди 1.048.474 еура, односно око 28 еура по метру квадратном. Тиме су вриjедност свог земљишта потциjенили за око 430.000 еура

Основном државном тужилаштву (ОДТ) у Подгорици јуче jе достављена документациjа о неуспjелом и наводно намjештеном – коруптивном послу, коjи jе државну компаниjу "13. јул Плантаже" коштао више од 3,5 милиона еура. Ради се о документациjи до коjе jе успjела да дође никшићка организациjа "Алтернатива Црна Гора", коjа jе подниjела приjаву тужилаштву.

Све jе почело када jе компаниjа "13. јул Плантаже", на чиjем jе челу тада била извршна директорка Верица Мараш, 17. новембра 2009. године расписала Jавни позив за избор инвеститора ради уласка у заjедничку инвестициjу у проjекту "рjешавање проблематике диjела отпадних сировина, коjе настаjу у процесу обављања дjелатности фирме".

image

Верица Мараш

-PLANTAZE

Компаниjа ОМП Енгинееринг доо, коjа jе основана три дана касниjе – 20. новембра 2009. године доставила jе понуду 12. jануара 2010. године. То указуjе да су њени оснивачи, врло вjероватно, унаприjед знали да државна компаниjа покреће посао са рjешавањем проблематике диjела отпадних сировина. Интересантно jе да су међу оснивачима фирме ОМП Engineering доо – Олег Обрадовић и Миодраг Ивановић, оптужени у афери "Телеком" – у коjоj jе улогу имала и Ана Ђукановић, сестра предсjедника државе и шефа Демократске партиjе социjалиста (ДПС) Мила Ђукановића.

image

Олег Обрадовић

-ARHIVA DANA

Како се тврди у документациjи, након спроведених преговора компаниjа "13. јул Плантаже" и ОМП Енгинееринг закључили су 20. септембра 2009. године Уговор о оснивању заjедничке кћерке компаниjе Плант-ОМП доо, коjа jе требала да проиводи брикете од лозовине. Укупни уписани капитал те новоформиране компаниjе био jе 25.000 еура, док jе проценат власништва у њоj подиjељен имеђу оснивача (50 – 50 одсто).

Фирма Плант-ОМП доо никада ниjе почела да ради, иако jе компаниjа "Плантаже" у њу уложила око 1,46 милиона еура. Неколико година касниjе компаниjа ОМП Engineering доо покренула jе 27. новембра 2014. године предмет пред Привредним судом против "13. јул Плантаже", због наводног неизвршавања уговорних обавеза. Тужбом су тражили исплату више од шест милиона еура. У том судском поступку Ана Ђукановић jе била ангажована и као jедан од адвоката компаниjе "13. јул Плантаже", коjа jе у међувремену подниjела и контратужбу. За сада нема званичних података колико су коштале адвокатске услуге, али се процjењуjе да се ради о шестоцифреном износу.

Верица Мараш jе 20. септембра 2019. формирала комисиjу коjа се бавила проблемом са компаниjом ОМП Енгинееринг доо, коjа jе 18. новембра 2019. године доставила "Плантажама" инициjални предлог о мирном рjешавању спора путем закључења вансудског поравнања.

Комисиjа, у коjоj су били Мирослав Вуковић, Даворка Коџуловић, Душан Канкараш, Лука Мишовић, Горан Брновић, Невенка Каварић и Боjана Ђуришић, подниjела jе 6. децембра 2019. године извjештаj о току судског поступка и правним разлозима за закључење вансудског поравнања. Одбор директора, на челу са предсjедником Веселином Вукотићем, 13. марта 2020. године донио jе одлуку да се усвоjи предлог за вансудско поравнање са компаниjом ОМП Engineering доо, коjи jе доставила Верица Мараш и два члана Одбора директора професор др. Божо Михаиловић и Душан Перовић.

"Одбор директора налаже да се изради геодетски елаборат, коjим ће се из укупне површине обухваћене ЛСЛ "Складишно – пословна зона" испарцелисати површина од цца 37.000 м2. Одбор директора налаже да се новчани износ од 350.000 еура уплати на рачун ОМП Engineering доо Подгорица до краjа мjесеца септембра текуће године", пише у одлуци Одбора директора компаниjе "13. јул Плантаже".

Вjештак: ОМП Енгинееринг погрешно инсталирао опрему у фирми Плант-ОМП

Вансудско поравнање, коjе jе усвоjио Одбор директора на челу са Веселином Вукотићем, посебно jе проблематично с обзиром да jе државна компаниjа раниjе имала шансу да добиjе судски предмет са своjим некадашнjим партнерима из фирме ОМП Енгинееринг. Наиме, судски вjештак машинске струке Горан Дедић утврдио jе jош 2019. године да jе опрема коjу jе за потребе компаниjе Плант-ОМП инсталирала фирма ОМП Енгинееринг била лоша и да никада не би могла да проради и омогући производнjу.

Дедић jе за истраживачки портал ЛУПА потврдио да jе у налазу коjи jе сачинио евидентирано да jе "производна линиjа погрешно инсталирана и да су постоjали броjни недостаци на нjоj, тако да ниjе могла производити брикете од лозовине".

"Према подацима коjе сам добио све jе рађено прилично чудно. Опрема jе имала недостатке. У мом налазу то ниjе детаљно написано, али примиjетио сам и да jе опрема била стара и да jе била фарбана. Обавеза компаниjе ОМП Енгинееринг jе била набавка и инсталациjа опреме, док jе обавеза "Плантажа" била да се обезбиjеди сировина и землjиште за рад компаниjе Плант-ОМП. Добио сам и одређене непотврђене информациjе да из компаниjе "13. Jул Плантаже" нису адекватно контролисани шта jе тамо рађено", рекао jе Дедић.

Вансудским поравнањем уговорено jе да компаниjа ОМП Енгинееринг доо своj удио од 50 одсто у фирми "Плант-ОМП" пренесе на државну фирму "13. јул Плантаже" када им се уплати на рачун 350.000 еура и преда у своjину 37.000 м2 земљишта у подгоричком насељу Доњи Кокоти. Проциjењено jе да jе тиме фирма ОМП Енгинееринг доо обештећена за износ од 1.398.474 еура. То значи да су челници државне компаниjе проциjенили да њихово земљиште од 37.000 м2 вриjеди 1.048.474 еура, односно око 28 еура по метру квадратном. Тиме су вриjедност свог земљишта подциjенили за око 430.000 еура, с обзиром да jе квадрат земљишта у Складишно – пословноj зони Доњи Кокоти тада вриjедио око 40 еура. То доказуjе и тендер коjи jе компаниjа "13. јул Плантаже" покренула током прошле године за продаjу земљишта у Доњим Кокотима по наjнижоj – почетноj циjени од 37,45 еура по метру квадратном.

У документациjи се може видjети да уколико државна компаниjа не пренесе током 2020. године земљиште од 37.000 квадрата на компаниjу ОМП Engineering да ће та приватна фирма моћи да раскине уговор и да судским путем потражуjе одштету од 1.048.474 еура са затезним каматама. Пренос земљишта међутим ниjе окончан у договореном року, тако да jе ОМП Енгинееринг почетком јула ове године подниjела нову тужбу против компаниjе "13. јул Плантаже" због пропалог вансудског поравнања, обjавили су раниjе медиjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:18