/ фото илустрација
20/09/2021 u 13:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

До сада аплицирало 26 пољопривредних газдинстава

Подршка се односи и на подизање 5,23 хектара под различитим воћним врстама као и набавку система за наводњавање и потпорних стубова за шпалирни узгој

На јавни позив за подршку подизању и модернизацији/опремању производних воћних засада до сада је аплицирало 26 пољопривредних газдинстава са укупном вриједношћу инвестиције од 91,27 хиљада еура и потенцијалном подршком у износу од 41,17 хиљада еура.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде су казали да тај ресор кроз програм подршке подизању и модернизацији производних воћних засада обезбјеђује средства којим се умањују инвестициона улагања произвођача приликом заснивања производних воћних засада, а који би уз редовну примјену савремене агротехнике били високо профитабилни.

- Редован и стабилан принос високог квалитета, дугорочно ће утицати на повећање обима прераде и обогаћивање асортимана производа, чиме ће се постићи повољна извозна структура и виши ниво конкурентности- наводи се у саопштењу.

Подршка се, како се додаје, између осталог односи на подизање 5,23 хектара под различитим воћним врстама као и набавку система за наводњавање и потпорних стубова за шпалирни узгој.

- Како је јавни позив отворен до 1. новембра у наредном периоду очекујемо значајно већи број захтјева од пољопривредних произвођача с обзиром на то да је јесења садња воћа доминатно заступљена у Црној Гори- рекли су из Министарства.

Сектор винарства и виноградарства константно расте. Црногорска вина су препозната на свјетском тржишту. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је обезбиједило још већу подршку како би се конкурентност додатно унаприједила за наступ на новим тржиштима.

Када је ријеч о развоју виноградарства и винарства, до сада је аплицирало 13 пољопривредних газдинстава са укупном вриједношћу инвестиција од 46,31 хиљаду еура и потенцијалном подршком у износу од 22,4 хиљаде .

- Захтјеви се односе како на подизање нових винограда тако и на набавку система за наводњавање и набавку намјенске винске опреме. Овим програмом подстиче се повећање површина под виновом лозом, како увођењем нових сорти тако и чувањем аутохтоних сорти, као и модернизација постојећих производних засада винове лозе који ће уз примјену савремене агротехнике дати високе, квалитетне и стабилне приносе- објаснили су из Министарства.

У склопу јавног позива Подршка повртарској производњи пристигло је 453 захтјева укупне вриједности инвестиција 1,02 милиона еура са потенцијалном подршком у износу од 539,04 хиљаде еура. Пријављена је производња поврћа на површини од 900 хектара.

- Сви захтјеви су тренутно предмет теренске контроле, након чега ће се обављати исплата одобрених захтјева- закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:39