Предраг Дрецун / - Предраг Дрецун
11/01/2022 u 10:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрецун: КАП-у је потребан велики свјетски играч

- КАП је данас пред гашењем. Када се анализира шта је са овом компанијом било прије 10 - 12 година, види се да је то могло много боље - каже економски аналитичар Предраг Дрецун

Еконосмки аналитичар Предраг Дрецун сматра да је рјешење проблема Комбината алуминијума у Подгорици ангажовање великог свјетског "играча" из алуминијумске индустрије, који би обновио производњу јер је КАП један од реалних стубова црногорске економије.

- КАП је данас пред гашењем. Када се анализира шта је са овом компанијом било прије 10 - 12 година, види се да је то могло много боље. Зашто није било боље видим у резултатима разних политичких компромиса тога времена. Имали смо у Комбинату алуминијума једног играча свјетског нивоа. Мислим на Ен+ групу. У почетку Влада је са њима стварала добру енергију, а онда се све то покварило - рекао је Дрецун за ТВ 7.

Он сматра да је КАП за Црну Гору животно важан зато што је то "један стуб који усисава добар дио црногорске економије директно и индиректно".

- Многи кажу да је производ од алуминијума оматеријализована струја. Ако немате извор струје, а дате производњу алуминијума неком дилеру метала на свјетском тржишту, направили сте грешку. Комбинат алуминијума без свог извора струје тешко може да опстане. Зато вам треба неки свјетски играч. Треба вам неко ко је у стању да својим именом, капацитетом и знањем направи један заокружени систем, који ће имати своју струју. Он не може тржишно да је набавља - тврди Дрецун.

Он подсјећа да је руски инвеститор у КАП-у имао такве планове.

- Руси су имали програм за обезбјеђивање своје струје и за производњу "зеленог" алуминијума. Све то није било довољно. Сада имамо једног трговца струјом. Некада је КАП са 250 милиона доприносио извозу Црне Горе, па је то отишло на 180, у вријеме кризе са Ен+ групом, а сада имамо око 50-60 милиона. Што је занемарљиво. То је као да ради нека приватна ординација у односу на Клинички центар, Комбинат алуминијума или морамо оздравити довођењем великог играча, или да завршимо ову агонију - тврди Дрецун.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:01