Копови Шупље стијене / -Б.Је.
14/02/2022 u 07:59 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Експлоатација руда и камена уносан посао али држава од концесија годишње убира само 3,7 милиона еура

Уколико се упореде подаци плаћања концесије на руде олова и цинка на подручју пљеваљске општине, као и плаћање концесије на камен на простору которске општине, онда се јасно може видјети да „Градир Монтенегро“ плаћа већу концесију од „Царинвеста“, за око 100 хиљада еура

Рудник олова и цинка "Градир Монтенегро", који је у власништву пољске компаније ЗГХ Болеслава, је Црној Гори у 2020. години платио концесију од свега 304 хиљаде еура.

Иако је приликом отварања Рудника олова и цинка "Градир Монтенегро" 2011. године, било најављено да ће се фиксни дио концесионе накнаде, у износу од свега 286 хиљада еура, преиспитати до таквих радњи није дошло. Наиме, према доступним подацима поједине локалне управе и држава имају више користи од каменолома, него што приходи долазе од руда олова и цинка. Рудник олова и цинка "Градир Монтенегро" на годишњем нивоу има обавезу да плати непромјенљиви дио концесионе накнаде у износу од 286 хиљада еура, као и право да на тај износ изврши ископавање 510 хиљада тона руде. Уколико прекорачи износ, онда се врши допунски обрачун и плаћање промјенљивог дјела концесије. Тако је у 2020. години ово предузеће ископало 577.910 хиљада тона руде, плативши додатних 18.211 еура. У поменутој години Рудник је остварио обрт од 17 милиона еура, а у читаву причу треба додати и податак да је једно вријеме овај Рудник био једини површински коп олова и цинка у Европи. Због чега нико није последњих година преиспитао износ непромјенљивог дјела концесионе накнаде, као и да ли је држава због тога оштећена из Мреже невладиних организација Сјевера, кривца виде у Влади.

– Поменути Рудник олова и цинка својим радом је створио низ еколошких проблема и није донио обећани развој овог краја. Сада је посебно јасно да је непромјенљиви дио концесионе накнаде пренизак и да је због тога држава, а самим тим и локална пљеваљска управа, на губитку – поручено је из поменуте организације.

Уколико се погледа плаћени фиксни дио концесионе накнаде за угаљ на простору пљеваљске општине, онда се може уочити да је непромјенљиви дио накнаде, коју плаћа Рудник угља, 672.300 еура. Тај се износ плаћа на милион ипо тона угља. Међутим, Рудник угља је у 2020. години ископао милион и 656 хиљада тона угља, плативши на 156 хиљада тона, промјенљиви износ концесионе накнаде од 458 хиљада еура.

– Држава од концесија на руде, угаљ и камен убира око 3,7 милиона еура, од чега се мање од десет одсто односи на концесије Рудника олова и цинка "Градир Монтенегро". За овај Рудник се често каже да је, због површинске експлоатације, рудник злата. По концесији која се убира то се не може рећи. Посебно што поједини каменоломи плаћају приближан износ концесија – тврде из поменуте организације.

У покушају да дознамо које су то компаније у Црној Гори које плаћају значајније износе за концесије, дошли смо до података да которска компанија "Царинвест", плаћа непромјенљиви дио концесије у износу од 82 хиљаде еура. Плаћањем тог износа стиче право да у каменолому "Платац" ископа 45 хиљада кубика камена. Међутим, ова компанија на годишњем нивоу плаћа укупан износ концесије од близу 200 хиљада еура, јер врши већа копања од поменутог износа.

– У каменолому се изврши снимање на почетку и на крају године. На основу снимка се утврди колик је укупан износ концесије. Тај износ се креће око 200 хиљада еура а за прошлу годину, још увјек није обрачун завршен – саопштено нам је у поменутој компанији.

Уколико се упореде подаци плаћања концесије на руде олова и цинка на подручју пљеваљске општине као и плаћање концесије на камен на простору которске општине, онда се јасно може видјети да "Градир Монтенегро" плаћа већу концесију од "Царинвеста" за око 100 хиљада еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 14:51