Европска комисија / - илустрација
23/12/2021 u 08:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска комисија предлаже увођење минималне стопе пореза на добит од 15 одсто

Увођење споразума ОЕЦД-а о минималној ефективној пореској стопи у право ЕУ-а знатно ће допринијети борби против избјегавања плаћања и утаје пореза казао је извршни потпредсједник за економију, Валдис Домбровскис

Европска комисија (ЕК) предложила је директиву о увођењу минималне ефективне пореске стопе за глобално пословање великих група мултинационалних предузећа.

Предлог директиве о минималном корпоративном порезу повезан је с међународним споразумом 137 земаља и с директивом се испуњава преузета обвеза да се брзо спроведе тај историјски глобални споразум о пореској реформи, чији је циљ да се постигне праведност, транспарентност и стабилност међународног оквира за порез на добит.

Предлог садржава заједнички сет правила за израчунавање глобално договорне стопе од 15 одсто како би се та стопа досљедно примјењивала у цијелој Европској унији (ЕУ), преноси Хина, пише Мина бизнис.

Извршни потпредсједник за економију, Валдис Домбровскис, рекао је да ће брзим усклађивањем с далекосежним споразумом Органзације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) Европа одиграти важну улогу у стварању праведнијег глобалног система опорезивања трговачких друштава.

- Увођење споразума ОЕЦД-а о минималној ефективној пореској стопи у право ЕУ-а знатно ће допринијети борби против избјегавања плаћања и утаје пореза, те спречавању дерегулације ради привлачења предузећа и нездраве пореске конкуренције међу земљама - казао је Домбровскис.

Према предлогу уводи се минимална ефективна пореска стопа од 15 одсто за сва предузећа чији годишњи приход износи најмање 750 милиона ЕУР.

Предложена правила односиће се на све велике домаће и међународне групе предузећа с матичним друштвом или друштвом кћери у држави чланици ЕУ.

Ако у држави у којој друштво с ниским пореским оптерећењем има сједиште не постоји минимална ефективна пореска стопа, држава чланица у којој се налази матично друштво може наметнути додатни порез.

Предлогом се осигурава и ефикасно опорезивање ако се матично друштво налази ван ЕУ, у земљи с ниским пореским оптерећењем у којој се не примјењују иста правила.

Минимално опорезивање трговачких друштава једно је од два подручја глобалног споразума, док је друго дјелимична прерасподјела права на опорезивање.

Комисија најављује да ће наредне године објавити и предлог о прерасподјели права на опорезивање.

Да би тај предлог постао закон, морају га једногласно прихватити све државе чланице, док Европски парламент има само консултативну улогу.

Очекује се да неће бити лако постићи консензус, јер има земаља чланица попут Естоније или Мађарске које имају корпоративни порез нижи од 15 одсто и оне се прибојавају да ће повећањем пореза на добити изгубити на атрактивности за инвеститоре

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 03:17