Милојко Спајић / -Мин. финансија
24/10/2021 u 09:07 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО: Спајић не смије да удари на тајкунске фирме

Те фирме ће наставити да плаћаjу наjнижи порез на добит у Европи, а то се може закључити након jучерашње обjаве са састанка у Привредноj комори, гдjе jе Министарство финансиjа представило привредницима Маршалов план – Европа сад, саопштила је Мрдовић

Из Акције за социјалну правду (АСП) сматрају да се ресор министра финансиjа и социjалног старања Милоjка Спаjића не усуђуjе на озбиљниjе повећање стопе пореза на добит, тако да могу да одахну моћне фирме блиске бившоj власти, фигуративно познатиjе као таjкунске. Правна савjетница у тоj невладиноj организациjи Инес Мрдовић казала jе да су те компаниjе, добрим диjелом захваљуjући постоjећоj привилегованоj порескоj политици, већ нагомилале десетине и стотине милиона еура кеша.

– Те фирме ће наставити да плаћаjу наjнижи порез на добит у Европи, а то се може закључити након jучерашње обjаве са састанка у Привредноj комори, гдjе jе Министарство финансиjа представило привредницима Маршалов план – Европа сад – навела jе Мрдовић у саопштењу. Она jе казала да jе обjелодањена наjава да jе планирано прогресивно опорезивање, са три стопе пореза на добит, и то од девет одсто, 12 одсто и 15 одсто. До 100 хиљада еура опорезива добит биће по стопи девет одсто, од 100 хиљада до 1,5 милиона еура стопа ће бити 12 одсто, а преко 1,5 милиона ће бити 15 одсто.

– Садашња стопа пореза на добит jе само девет одсто и уведена jе краjем 2004. године, што се поклапа са почетком довођења наводних страних стратешких инвеститора, а коjима jе дат низ привилегиjа на директну штету државе. До тада се на добит до 100 хиљада еура плаћало 15 одсто пореза, а преко 100 хиљада се плаћало 15 хиљада еура и 20 одсто на износ добити – прецизирала jе Мрдовић. Према њеним риjечима, ни пуну децениjу и по од увођења привилеговане стопе пореза на добит од девет одсто, чиме се држава одрекла на десетине и десетине милиона еура, коjе jе могла да потроши за пензиjе, социjалне услуге, здравствену заштиту, изградњу путева, нова влада, коjа себе назива демократском, а и обећала jе правду за све, ниjе у стању да исправи пореске неправде у корист грађана ове веома сиромашне, а изнад свега похаране земље.

– С тим у вези, дjелуjу неприкладно флоскуле да су ниске стопе пореза на добит потребне због некакве конкурентности Црне Горе, а као да све остале земље Европе, у коjима су знатно веће стопе овог пореза, раде против себе и своjе конкурентности, а jедино Црна Гора ради у свом интересу. Стога jе краjње вриjеме да се престане подваљивати грађанима ове земље и вриjеђати им се њихова елементарна интелигенциjа – навела jе Мрдовић.

Такође, како jе рекла, забрињаваjућа jе наjава да би иновативне компаниjе могле бити ослобођене плаћања пореза на добит током првих пет година пословања, што у пракси може бити своjеврсно отварање Пандорине кутиjе, поготово што би могао настати "грабеж" за оснивањем таквих компаниjа и пребацивањем постоjећих бизниса на иновативност, али и након пет година дислокациjа многих страних иновативних бизниса из земље.

– Неjасно jе да ли су рађене фискалне анализе и на чему су засноване проjекциjе о планираним пореским ослобађањима, али судећи по ономе што jе обjелодањено, државна каса ће и даље бити без значаjних прихода, те се изгледа више мислило о интересу приватног капитала (домаћег и страног) и пуњењу приватних џепова, него о интересу грађана, рецимо, о интересу 16 хиљада пензионера, коjи примаjу биjедних 145 еура мjесечне пензиjе – сматра Мрдовић.

Она jе казала да упркос чињеници да, за разлику од Хрватске, црногорски Устав не садржи начело да се порески систем заснива на jеднакости и правичности, те поражаваjућим оцjенама о необjективности и зависности црногорског правосудног система, Акциjа за социjалну правду ће пред Уставним судом тражити оцjену свих оних законских прописа коjима се буде креирао фаворизуjући порески систем у земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:01