ГП Нова љевица, лого / - ГП Нова љевица, лого
23/11/2021 u 15:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ГП Нова љевица: Да ли ће због нестручних потеза Владе доћи до гашења црногорске комерциjалне авиjациjе?

Како су казали посебно их изненађуjе негативно пословање новоосноване националне авио компаниjе То Монтенегро, ако узму у обзир да су приjе девет мjесеци министри Боjанић, Спаjић и Милатовић наjављивали рентабилну компаниjу коjа послуjе на здравим тржишним основама

Након што jе Министарство капиталних инвестициjа представило деветомjесечни извjештаj о пословању предузећа у већинском државном власништву, према коjем jе Црногорски електродистрибутивни систем ЦЕДИС пословао са наjвећим нето губитком од 3,4 милиона еура, огласили су се из Грађанског покрета Нова Љевица.

Из те партиjе питаjу да ли ће због “исхитрених и нестручних потеза Владе доћи до гашења црногорске комерциjалне авиjациjе”.

Из поменутог извjештаjа се види да jе десет предузећа у већинском државном власништву пословало негативно,при чему jе ЦЕДИС пословао са наjвећим губитком. Упркос томе, броj запослених у овоj компаниjи jе увећан за 18 процената!?, додају у саопштењу.

Како су казали посебно их изненађуjе негативно пословање новоосноване националне авио компаниjе То Монтенегро, ако узму у обзир да су приjе девет мjесеци министри Боjанић, Спаjић и Милатовић наjављивали рентабилну компаниjу коjа послуjе на здравим тржишним основама и чиjе ће оснивање државу коштати нула еура.

Евидентно jе, како кажу,  да компаниjа ниjе основана са нула еура jер недуго након оснивања jе усвоjен акциони план Владе Црне Горе са оснивачким капиталом од 30 милиона еура у коjем jе урачуната куповина два авиона.

- Неjасно jе зашто jавности до данашњег дана ниjе презентован купо-продаjни уговор,а у изjавама министара Спаjића и Милатовића децидно стоjи да су уштеђели државу 43 милиона еура на конто штетних уговора о рентирању ваздухоплова код претходног послодавца,тj. Монтенегро Аирлинес-а - додају у саопштењу.

Уколико стоjи ова чињеница везана за штетност уговора, зашто ресорно министарство,као и министарство финансиjа коjи стоjе иза тих тврдњи, ниjе процесуирало одговорна лица? Такође, детаљи купо-продаjног уговора су интересантни jер би се сазнао статус купљених компоненти коjе чине jедан ваздухоплов, првенствено мислимо на моторе, навели су.

Додају и да је неjасно правдање губитка нове компаниjе од стране министра Боjанића коjи се позива на опструкциjу од стране Монтенегро Ерлајнса у стечаjу, а jавности jе познато да jе МА у стечаjу нудио свесрдну сарадњу ради умањења трошкова насталих на основу ангажовања трећих лица(консултантске услуге,одржавање и изнаjмљивање авиона).

Логично jе, како кажу, да би успостављањем  нуђене сарадње новчана издваjања била знатно мања, новац би остао у Црноj Гори уз упошљавање домаће радне снаге и ресурса, ако се зна да jе у времену од формирања нове Владе безмало 30.000 радника остало без посла.

Сагледаваjући чињеницу да се Влада ЦГ одлучила на масовни туризам због пандемиjе, рачунаjући првенствено на госте из окружења,а и са других емитивних тржишта, поставља се питање оправданости оснивања нове националне компаниjе коjа неће до краjа године превести ни 100 000 путника. Чини се да jе jедини побjедник у овоj причи извршни директор То Монтенегра, господин Тодоровић коjи ће упркос губицима остварити бонусе загарантоване уговором иако су бенефити по црногорску привреду више него упитни, додали су.

На краjу нашег реаговања, као закључак из горе наведених чињеница, плашимо се да jе неминовност гашење црногорске комерциjалне авиjациjе, за што ће искључиви кривац бити Влада Црне Горе на челу са премиjером Кривокапићем, закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:49