Сточари три пута долазили са тракторима пред Скупштину / фото: Иван Петровић Ипе
18/07/2021 u 12:06 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Уније сточара позивају Владу да увећа премију за млијеко за 10 центи

Сада је максимална откупна цијена 44 цента, а потребно је да просјечна откупна цијена износи 54 цента, тврди предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић

Откупна цијена млијека са пратећим премијама требала би да износи 54 цента да би сточари могли да рачунају на зараду, оцијенио је за "Дан" предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић. Он је казао да је садашња откупна цијена с премијама у најбољој могућој варијанти 44 цента, што никако не задовољава потребе производње. Сточари неколико седмица протестују и траже веће субвенције за пет центи због поскупљења сточне хране. Министар пољопривреде Александар Стијовић је у петак казао да сточари који протестују нијесу у проблему у смислу да морају продати стоку, већ да због поскупљења хране имају мању зараду. Влада је за јун и јул повећала субвенције за два цента по литру.

– Сада је максимална откупна цијена 44 цента, а потребно је да просјечна откупна цијена износи 54 цента. Тек са том цијеном млијека сточари би могли да рачунају на зараду – казао је Живковић и појаснио да садашња државна премија зависи од више фактора.

Премија по литру откупљеног млијека се креће од шест до 11 центи.

– Ову премију можете да имате у различитом износу, а може да се деси да је уопште немате. Када је у питању општинска премија она је три цента и мислим да је треба повећати – навео је Живковић и додао да за сточаре са оваквим откупним цијенама и премијама тек долазе тешки дани.

Као додатни отержавајући фактор, наводи сушу која умањује приходе од млијека и увећава трошкове производње.

– Приноси сијена на нашим ливадама усљед суше су значајно умањени. С друге стране, они сточари који су у првом реду ослоњени на коришћење паше за исхрану стоке, већ имају проблеме да напасу своја крда – појаснио је Живковић и поручио да се то одражава на пад производње млијека и да усљед мањих количина произведеног млијека пада и зарада.

Лоше и откупне цијене живе стоке

Лоше откупне цијене млијека прате и лоше откупне цијене живе стоке, навео је Живковић.

– Значи, откупне цијене бикова су око два еура по килограму, а цијене телади су око 3,2 еура. И у овом дјелу постоје бројни проблеми са откупом – рекао је Живковић и додао да све то утиче да је ситуација код сточара изузетно тешка и сложена.

– И у овом случају постоји опасност да ће се ситуација погоршати. Плашим се када сточари крену да смањују број грла због лоше цијене млијека и јаке суше, да ће кланичари још више снизити цијену – навео је Живковић.

У таквим околностима, све очи су упрте у Владу, која би требало да кроз премије помогне сточарима и створи услове да поједине фарме преживе.

– Значи Влада и локалне управе могу да помогну. И Влада и локалне управе треба да увећају давања кроз премије ако желе да откупна цијена млијека остане иста и да се на тај начин сачува социјални мир. Садашња ситуација је неподношљива, јер је сточна храна, посебно концентрована, поскупљала у неколико наврата, а откупне цијене млијека се нијесу мијењале. Ово је ужасна политика да се цјелокупни терет кризе пребацује на сточаре, а да из Владе све посматрају као да се све ово дешава у некој другој држави а не у Црној Гори – поручио је он.

Живковић се плаши да ће се тешкоће осјетити посебно с доласком јесени, када се може десити да многа музна грла заврше на кланицама, јер се сточарима неће исплатити да купују кабасту храну како би сачували своје фарме.

Последњих мјесец дана у Пљевљима се ситуација посебно погоршала када је у питању суша, јер већ мјесец дана нема озбиљнијих падавина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:52