Општа приварна болница Мељине / -к.м.
13/03/2022 u 16:04 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мељине Комплекс пред судом против Болнице: Спорна цијенa закупа

О коликој цијени одштете је ријеч још увијек није познато, конкретна цифра требало би да буде саопштена на наредном рочишту, али се претпоставља да је ријеч о више стотина хиљада еура

Пред Привредним судом у петак је одложено рочиште у спору између "Комплекс Мељине" и "Болнице Мељине" у ком из компаније која управља овом болницом тврде да је са овом установом склопљен штетан уговор, који је закључио бивши стечајни управник Саша Зејак.

Компанија у власништву бизнисмена Душка Кнежевића тражи да се поништи одредба уговора о цијени закупа, и да "Болница Мељине" плати фер цијену закупа. О коликој цијени одштете је ријеч још увијек није познато, а конкретна цифра требало би да буде саопштена на наредном рочишту, али се претпоставља да је ријеч о више стотина хиљада еура. Правни заступник компаније "Комплекс Мељине", Милован Милошевић је тражио да се на наредном рочишту доставе и вјештачења вјештака економске и геодетске струке, као и да се прибави оригинални уговор о закупу.

Општина ХН тражи увођење стечаја у болницу

Осим спора око накнаде штете, води се поступак увођења стечаја у Болницу Мељине који је покренула Општина Херцег Нови. У том случају општина покушава да уведе стечај у болницу како би се имовина лакше вратила у државно власништво. Ипак о томе још увијек није одлучено и још се не зна да ли ће болницом управљати нови стечајни управник. Кнежевић је болницу преузео прије скоро 15 година са намјером да од ње направи регионални центар медицинског туризма, али су планови пропали након повлачења партнера са Блиског истока. Као одштетни захтјев, Кнежевић од државе потражује 74 милиона еура.

Милошевић је такође подсјетио да је због свих ових чињења, поднијето више кривичних пријава и то против стечајног управника Саше Зејака, Оливере Михајловић Елез која се налази на функцији у ПЗУ "Мељине", Блажа Јованића предсједника Привредног суда, Радоја Жугића гувернера ЦБЦГ, Тање Терић привременог управника у Атлас банци, Милана Ремиковића привременог управника у ИБМ банци, предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, бившег СДТ Миливоја Катнића, као и више НН лица.

Суд ће за наредно рочиште од стечајног судије затражити списе о обустављању претходног стечајног поступка.

Наредно рочиште заказано је за 9. мај у 9.30 часова.

Подсјећамо, Општина је у октобру 2021. године покренула поступак увођења стечаја у комплекс који обухвата и болницу Мељине, збод дуга од око 850.000 еура са доспјелим каматама по основу пореза на непокретност. До сада су одложена два рочишта. Ранијих година је три пута увођен стечај у компанију па поништаван. "Мељине комплекс" је компанија која је управљала болницом Мељине, у којој је стечај први пут уведен у августу 2019. године.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови, раније је истицао да је циљ да се обједини стечај у комплетној установи, како би држава могла на лакши начин, ако то буде решење, да поврати имовину. Како су грађани Херцег Новог у претходном периоду на протестима истицали, циљ је да се болница очува и остави грађанима овог града, те да држава под хитно раскине штетни уговор са компанијом која управља болничким комплексом, односно Атлас групом, на чијем је челу бизнисмен Душко Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:26