и жељезарци жртве транзиције / Dan
28/11/2021 u 07:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МЕР: Ускоро разматрање закона о "подршци" жртвама транзициjе

Оквирно можемо говорити о 1.000 бивших радника коjи су након престанка радног односа усљед стечаjа привредних друштава у чиjоj власничкоj структури jе била држава, били приморани да пођу у приjевремену пензиjу, казала jе државна секретарка у Министарству економског развоjа

Предлог закона о финансиjскоj подршци за бивше запослене из сектора рударске и металске индустриjе jе спреман и у завршноj jе процедури за разматрање на Влади Црне Горе. У Министарству економског развоjа очекуjу да ће до краjа наредне седмице бити разматран и утврђен предлог тог закона на Влади.

Министарство економског развоjа припремило jе детаљну информациjу о тачном броjу радника и фирми на коjе ће се односити ово законско рjешење.

- Оквирно можемо говорити о 1.000 бивших радника коjи су након престанка радног односа усљед стечаjа привредних друштава у чиjоj власничкоj структури jе била држава, били приморани да пођу у приjевремену пензиjу, а да притом ниjесу стекли право на добиjање средстава по основу социjалних програма коjе jе Влада Црне Горе спроводила у периоду приjе доношења овог закона", казала jе Порталу РТЦГ државна секретарка у Министарству економског развоjа Милена Липовина Божовић.

Овим законом Влада намjерава да помогне бившим радницима из сектора рударске и металске индустриjе, коjи су увођењем стечаjног поступка остали без могућности даљег пословног ангажовања, остваривања права на пуни износ пензиjа и без средства по основу социjалних програма. Риjеч jе о радницима Комбината алуминиjума Подгорица, Прераде, Ковачнице, никшићких Рудника боксита и других.

Да се радници жељезаре врате у производне погоне

Погони никшићке жељезаре Тошчелик мируjу од маjа, а агониjа запослених и некадашњег индустриjског гиганта се наставља.

- Након што jе Tosčelik Special Steel Никшић краjем априла 2021. године зауставио производњу, Влада Црне Горе изразила jе спремност да максимално допринесе рjешавању ове тешке ситуациjе у коjоj се налазе приjе свега радници Жељезаре - казала jе Липовина Божовић.

Влада jе у преговорима са садашњим власником Жељезаре и нада се новом купцу.

- Током посjете Републици Турскоj, разговарали смо са представницима менаџмента матичне фирме Тосyали Холдинга, на коjем нам jе саопштено да постоjи интересовање неколико инвеститора о евентуалноj продаjи Жељезаре, те да комуникациjу са њима обављаjу правни заступници матичне компаниjе из Београда. Том приликом, а с обзиром да постоjи неизвjесност у погледу наставка производње, договорено jе да се настави са исплатом зарада запосленима у висини 90 одсто зараде. У сваком случаjу, пратимо оваj процес у мjери могућег jер се ради о 100% приватноj компаниjи, а наш jедини циљ jе да се створе услови да се радници врате у производне погоне и да фабрика настави са радом - саопштила jе Липовина Божовић.

Скоро па немогуће реструктурирати старе индустриjске компаниjе

Липовина Божовић jе казала да jе претходних децениjа у Црноj Гори примjењиван економски модел коjи очигледно ниjе дао жељене резултате, а о чему, како jе навела, постоjи неспоран консензус у друштву.

"Проблем црногорске економиjе нио био само у томе што модел привредног развоjа ниjе био посебно добро осмишљен, већ и у томе што се прилагођавао жељама и потребама поjединаца коjи су остваривали личне користи, док jе наjвећем броjу грађана годинама опадао животни стандард. Индикатори неjеднакости дохотка су jасни: Црна Гора jе у друштву држава код коjих jе неjеднакост међу људима наjизражениjа", саопштила нам jе Липовина Божовић.

Казала jе да jе Црна Гора плански деиндустриjализована, велики дио друштвене своjине приватизован кроз врло проблематичне аранжмане, док jе владавина права изостала чиме jе наjвећи броj грађана изневjерен транзиционом неправдом.

- Стихиjско доношење развоjних политика jе довело до тога да Црна Гора данас постане jедна од земаља са наjвећим степеном зависности од увоза. Данас, послиjе више од 30 година, када jе скоро па немогуће реструктурирати старе индустриjске компаниjе коjе су биле локомотиве развоjа, политика Владе ће се у наjвећоj мjери базирати на подстицању нових компаниjа из области ИЦТ-а, обновљивих извора енергиjе, пољопривреде, нових технологиjа али и на диверзификациjи туризма као jедног од носилаца привредног развоjа земље - истакла jе Липовина Божовић.

Интензивирање радова у диjелу саобраћаjне инфраструктуре, како jе навела, учиниће Црну Гору боље повезаном и међу собом и са сусjедним земљама, па очекуjе да ће то посебно доприниjети њеноj бољоj позициjи као привлачне дестинациjе за кредибилне стране инвестициjе.

- Очекуjем и да ће привлачниjи порески оквир за привреднике, коjи jе предвиђен реформом „Европа сад“, доприниjети jедном таквом пословном амбиjенту - додала jе Липовина Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 12:24