Испитаће уговор са „Поморским саобраћајем” / К.М.
13/02/2022 u 16:44 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Морско добро“ прекида пословни однос за трајект Каменари-Лепетане: Раскидају уговор са браћом Бан

Монопол којим су добили могућност да привређују на подручју Лепетани-Каменари у општинама Тиват и Херцег Нови је нешто што им је додијељено мимо тендера, мимо концесија и не знам који је основ био тада Владе, казао је предсједник УО Морског добра

Управни одбор Морског добра покренуће поступак за раскид уговора са компаниjом "Поморски саобраћаj", коjа има монопол на jединоj траjектноj линиjи у Црноj Гори, Каменари-Лепетане, преко пролаза Вериге у бококоторском заливу.

Предсједник Управног одбора Морског добра Блажо Рађеновић је у разговору за "Дан" истакао да ће се процес раскида уговора покренути због непоштовања уговорних обавеза од компаније Поморски саобраћај.

– По основном уговору и анексима, ова компанија плаћа четири одсто од сваке карте, односно од укупног промета, што је прецизирано уговором из 2004. године, а на то је сагласност дала Влада Црне Горе. Своје обрачуне од те године до данас, достављали су без икаквих пратећих докумената, и више је ту прекршаја који су урађени и обрачун који важи за 2020 и 2021. годину говори о кршењу уговора. Од тог предузећа добили смо захтјев за умањење плаћања за вријеме пандемије, а обрачуне су правили на основу умањења за 50 одсто тих четири одсто који су предвиђени уговором – истакао је Рађеновић.

Рађеновић даље наводи, да се Поморски саобраћај оглушио о опомене Морског добра за измирење ових обавеза, те да мотори на њиховим трајектима не испуњавају еколошке стандарде.

– Монопол којим су добили могућност да привређују на подручју Лепетани-Каменари, у општинама Тивати и Херцег Нови, је нешто што им је додијељено мимо тендера, мимо концесија и не знам који је основ био тада Владе. Јако је упитно и мислим да је више штетно него корисно за грађане. То сам изнио на управном одбору, када је тачка дневног реда био захтјев за умањење, па смо се надовезали да правна служба спреми и прослиjеди одлуку о одбијању као и комплетну документацију да се иде у раскид уговора са "Поморским саобраћајем" Херцег Нови – навео је Рађеновић.

Бивши директор Морског добра анексом продужио трајање

Према Централном регистру привредних субjеката, "Поморски саобраћаj" jе у власништву, браће Деjана и Душана Бана и Жељка Михаиловића.

Уговор између JП Морско добро и "Поморског саобраћаjа" закључен jе у фебруару 2004. године на 15 година, коjи jе истекао 31. децембра 2018. године. У августу 2019. године бивши директор Предраг Jелушић, закључио jе анекс уговора о коришћењу морског добра из 2004. године коjим се траjање продужава на неодређено вриjеме, односно до додjеле концесиjе за обављање дjелатности линиjског поморског саобраћаjа на релациjи Каменари-Лепетани.

Рађеновић истиче и да је дошао до информација да у одлуци УО из децембра 2018. стоји да се иде у расписивање концесија, на коју је сагласност дала Влада.

– Влада је 2019. године била у обавези да распише концесије, а још увијек нисам нашао документ да се расписало, већ да се приступило опет потписивању анекса, и закључак Владе која је дала сагласност. Свакако ће у наредном периоду тема бити испитивање цијелог случаја, и од стране УО и менаџмента предузећа, а формирана је и комисија која ће се бавити дугорочним уговорима који су потписани без тендера – поручио је Рађеновић.

Рађеновић је истакао да очекује да наредна Влада стави ван снаге овај уговор и закључак који је донијела претпрошла Влада.

– Самим тим ће се стећи услови да се иде у расписивање концесија, на којој ће бити изабран најповољнији понуђач, што је у интересу и грађана и државе – закључио је Рађеновић.

Подсјећамо, браћа Бан купила су предузеће Поморски саобраћаj 2004. године за нешто преко милион еура од Фонда ПИО. Годинама раније у јавности се помињало да када су браћа Бан преузела Поморски саобраћаj, наредних година нису достављали податке о свом пословању, те да Морско добро одокативно одређује износ концесије. Чак је и ДРИ изражавала резерву према висини наплате од Поморског саобраћаjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:14