/ Будимир Мугоша
22/06/2021 u 11:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Министар Стијовић се повукао у дубоку илегалу или се прави мртав

Државни секретар у министарству пољопривреде већ пет мјесеци понавља исту ствар, како они прате ситуацију, упознати су са проблемима, навео је Мугоша

Члан Предсједништва СДП-а Будимир Мугоша саопштио је да проблеми у сточарском сектору, посебно у сектору млијечног сточарства се нагомилавају, а министар Стијовић који је први позван да ове проблеме макар ублажи ако већ не може да ријеши повукао се у дубоку илегалу или се прави мртав.

- Док су његови први сарадници врло активни у релативизовању проблема и замајавању јавности својим нестручним ,некомпетентним и по пољопривреднике увредљивим ставовима. Државни секретар у министарству пољопривреде већ пет мјесеци понавља исту ствар, како они прате ситуацију, упознати су са проблемима и хвали се како су помогли откуп 700 тона кромпира и за то издвојили читавих 35 000 еура. И то је једина интервенција државе, читавих 35 хиљада еура односно 0,05 еура по кг и при томе поново узели  један цент ПДВ-а- навео је Мугоша.

Казао је да траже конкретан одговор и поручио државном секретару да их не вуче за нос скоро шест мјесеци.

- Поштовани директоре директората, тачно је да проблеми у овом сектору нијесу настали данас али се њихова кулминација поклапа са Вашим доласком на власт и Ваша обавеза је да проблеме ријешите. Са аспекта струке Ви као инжињер сточарства морате знати да се производња и трошкови никада не обрачунавају на дневном већ годишњем нивоу и да се уздржне и производне потребе не могу мијешати, а такође аксиом у савременом млијечном говедарству је да производња испод 5 хиљада литара није рентабилна. Такође једнократна помоћ није рјешење коју сте обећали у току прошле неђеље и нијесте одржали ријеч. Млади колега морате знати, да средствима државне резерве не располаже министар финансија као што нема надлежност ни министар економског развоја којега сте раније помињали - већ Влада. Нема што министар пољопривреде  да се обраћа министру финансија за помоћ и показује комплекс ниже вриједност  већ директно на влади предложи тачку дневног реда “помоћ сточарима“ и аргументовано образложи свој захтјев а Влада усвоји или одбије. Овако свака прича је неозбиљна. Морате знати да је свака помоћ пољопривреди дозвољена и изузета од контроле државне помоћи тако да вам закони нијесу препрека за рјешавање проблема већ незнање или недостатак воље- истакао је он.

Подаци о пољопривредном земљишту су, како је казао,  непоуздани као и о обрадљивом земљишту.

- Драго ми је што сте своје знање и искуство у домену производње сточне хране несебично подијелили са нама као и предлоге за наше удруживање. Концентрована храна је поскупила свуда у свијету али су, за разлику од нас, европске земље адекватно реаговале. А Ви и даље „пратите ситуацију“ и испратити ћете нас у пропаст. Врхунац дрскости, који није виђен у овом сектору још од мог претходника, је Ваша изјава да ми не држимо стоку због Вас већ због себе и својих породица, и која се може мјерити са изјавом министра о превезивању крава. Тачно је господине да ми држимо краве због себе али је такође истина да ви у министарству постојите због нас и да плату примате од пореза који ми плаћамо. Ми можемо постојати и без Вас посебно када имате овакве ставове и Ви без нас не можете какви год да смо ми.Такође апострофирање да смо партнери је дегутантно посебно у ситуацији када нама није никада било горе а вама никада боље.Да ли ће Вам плата бити мања ако резултати пољопривредне сезоне буду лоши?- поручио је Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:14