Александар Стијовић / - PC
21/01/2022 u 18:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наставља се бесповратна подршка пољопривредницима у сарадњи са ЕУ партнерима

Стијовић је позвао све пољопривредне произвођаче, привредна друштва из сектора прераде пољопривредних производа да аплицирају за средства бесповратне подршке у износу од 7, 25 милиона еура

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде мр Александар Стијовић и шеф Одјељења за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори, Јингве Енгстормом данас су на газдинству корисника ИПАРД програма Веска Марковића у Добрском селу на Цетињу, најавили расписивање два јавна позива у оквиру ИПАРД програма – М3: инвестиције у физички капитал везано за прераду и маркетинг пољопривредних и рибљих производа као и М1: инвестиције у физички капитал пољопривредних газдинстава.

Стијовић је позвао све пољопривредне произвођаче, привредна друштва из сектора прераде пољопривредних производа да аплицирају за средства бесповратне подршке у износу од 7, 25 милиона еура у циљу заједничког рада на јачању црногорске пољопривреде.

 - Данашњом најавом наставка имплементације ИПАРД ИИ програма шаљемо снажну поруку да је ова Влада неповратно опредијељена да у процесу европских интеграција испуни све услове који су непходни за пуноправно чланство Црне Горе у Европској унији, а ми из Министарства посебно желимо да то што је прије могуће учинимо у Поглављима 11,12 и 13 за која смо ресорно надлежни - истакао је министар изразивши захвалност на континуираној издашној подршци ЕУ, уз увјерење да ће бити још снажнија у програмском периоду од 2021- 2027 година.

Стијовић је истакао породицу Марковић као примјер успјешних корисника средстава бесповратне подршке у оквиру првог Јавног позива мјере М3, за инвестицију у изградњу објекта винарије, набавку опреме, изградњу упојног бунара и биолошке јаме, што према ријечима ресорног министра представља показатељ како се кроз реализацију нових инвестиција у оквиру двије мјере постижу искораци у достизању стандарда и стварају могућности за отварање нових радних мјеста.

Газдинство Марковића посједује виноград површине 1,6 ха, и уговорили су и други пројекат у окиру трећег Јавног позива мјере М3 за инвестицију у уређење економског дворишта И постављање соларних панела.

Шеф Одјељења за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори, Јингве Енгстормом је потврдио снажну подршку Европске уније Црној Гори у пољопривредном сектору и позвао пољопривредне произвођаче да искористе предност знаћајног буџета ЕУ који ће се кориситити у 2022. години за ИПАРД програм у Црној Гори.

Енгсторм је посебно похвалио све пољопривредне произвођаче у Црној Гори за њихов напоран рад и успјех који постижу упркос изазовима усљед пандемије корона вируса иизазовима са цијенама на тржишту пољопривредних инпута.

 - Наше досадашње искуство са свих 7 ИПАРД позива до сада показало велико интересовање за пријаве – пристигло је око 900 пројеката, и довело до реализације инвестиција свих врста – од мањих као што су трактори и опреме до великих као што су предузец́а за прераду млијека и меса, винарије итд. Све те инвестиције показују да је заиста потребна подршка сектору. У оквиру ИПАРД програма, ЕУ и Влада Црне Горе удружиле су снаге да подрже развој руралних подручја земље, повец́ају конкурентност пољопривредне производње, напредују ка усвајању високих стандарда ЕУ за одржавање земљишта, безбједност хране и побољшање приступа тржишту ЕУ - казао је Енгсторм.

Шеф одјељења за сарадњу је нагласио да подршка Црној Гори у оквиру ИПАРД ИИ програма износи 39 милиона еура, али да је то само дио средстава предвиђених за инвестиције, те да заједно са доприносом Владе Црне Горе и удјелом корисника, заједнички напори могли би покренути инвестицију од више од 70 милиона еура.

 - Јавни позив за мјеру М3 : Инвестиције у физички капитал везано за прераду и маркетинг пољопривредних и рибљих производа биће расписан 14. Фебруара 2022. године и трајаће 45 дана, а обезбијеђена је подршка у износу од 6,0 милиона еура, за инвестиције које се односе на изградњу и/или реконструкцију и опремање објеката; набавку опреме, машина и уређаја; као и за све врсте инвестиција у складу са листом прихватљивих трошкова која је саставни дио Уредбе о реализацији и поступку коришћења средстава из инструмента предприступне помоћи Европске Уније (ИПАРД ИИ програм). Прихватљиви трошкови кроз мјеру М3 крећу се од 40.000,00 до 1.500.000,00 еура - наводе из министарства.

Након објаве Јавног позива за М3, 14 марта 2022. године објавиће се и ИВ Јавни позив за М1: Инвестиције у физички капитал пољопривредних газдинстава који ће такође трајати 45 дана, а кроз који је обезбијеђена подршка у износу од 1,25 милион еура, за инвестиције у изградњу и/или реконструкцију објеката; набавку механизације, опреме и уређаја као и за све врсте инвестиција у складу са листом прихватљивих трошкова која је саставни дио Уредбе о реализацији и поступку коришћења средстава из инструмента предприступне помоћи Европске Уније (ИПАРД ИИ програм). Прихватљиви трошкови за ову мјеру крећу се од 10.000 до 500.000,00 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:23