Панорама Будва / - Жана Бојанић
26/06/2021 u 11:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НТО: Наjаве охрабруjу и уливаjу оптимизам

Присутан jе значаjан пораст тражње за сеоским домаћинствима, нарочито онима коjи нуде додатне садржаjе као што jе на примjер припрема домаће хране, навели су из НТО-а

У Црноj Гори борави готово 57 хиљада туриста, што jе 80 одсто нивоа из упоредног периода 2019. године, саопштили су представници Националне туристичке организациjе (НТО) и додали да наjаве туристичке привреде за наредни период охрабруjу и уливаjу оптимизам.

- Према подацима о пресjеку броjа гостиjу коjе локалне туристичке организациjе црногорских општина достављаjу сваке седмице Националноj туристичкоj организациjи, процjена jе да jе у петак у Црноj Гори боравило готово 57 хиљада туриста - рекли су из НТО-а агенциjи Мина-бизнис.

У односу на упоредни период 2019. године, то представља остварење од око 80 одсто.

- Када jе риjеч о структури туриста коjи тренутно бораве у Црноj Гори наjвише гостиjу долази нам из земаља региона и то Србиjе, Босне и Херцеговине, Косова и Албаниjе, а имамо и одређен броj гостиjу из Украjине, Пољске, Мађарске, Израела и Русиjе - казали су из НТО-а.

Из НТО-а су навели да jе новина за ову туристичку сезону тржиште Казахстана, имаjући у виду да jе национална авио-компаниjа Казахстана ер Астана почела реализациjу летова из Алматиjа и Нур-Султана према Црноj Гори.

„Импресиjе туриста из Казахстана коjи су тренутно на одмору у нашоj земљи су одличне и очекуjемо током наредних мjесеци значаjан броj долазака са овог тржишта, нарочито имаjући у виду да jе Црна Гора за њих нова и jош неоткривена дестинациjа“, казали су из НТО-а.

Данима викенда се, како су додали, биљежи велики броj домаћих гостиjу, коjи и ове године, већином, одмор проводе у своjоj земљи, наjвише на црногорскоj обали, али примjетна jе добра посjета и сjеверним краjевима земље.

„Присутан jе значаjан пораст тражње за сеоским домаћинствима, нарочито онима коjи нуде додатне садржаjе као што jе на примjер припрема домаће хране“, навели су из НТО-а.

Из НТО-а су саопштили да се овогодишња сезона реализуjе у складу са очекивањима, а наjаве и букинг туристичке привреде за наредни период охрабруjу и уливаjу оптимизам.

„Поред гостиjу из земаља региона, тржишта са коjих биљежимо наjвише резервациjа су Мађарска, Италиjа, Луксембург, Пољска, Француска, Украjина, Казакхстан, Израел и Русиjа. Очекуjемо и већи броj долазака из диjаспоре, имаjући у виду да већина наших људи коjи живе вани, традиционално током љета, долази на одмор у своjу земљу“, рекли су из НТО-а.

Према њиховим риjечима, оно што посебно радуjе и што ће сасвим сигурно покренути већи туристички промет са свих стратешки важних емитивних тржишта jесте да Црна Гора у овом тренутку, први пут од jула прошле године, када jе ЕУ и званично скинула Црну Гору са листе епидемиолошки безбjедних земаља, испуњава услове за повратак на зелену листу за коjу се очекуjе да ће бити ажурирана почетком jула.

„Након Њемачке, Шваjцарске и Француске очекуjемо да ће се Црна Гора наћи на зеленоj листи и других земаља из коjих имамо свакодневне упите и наjаве када jе риjеч о посjети туриста“, рекли су из НТО-а.

Са укидањем посебних ограничења као што су карантин и тестирање по повратку из Црне Горе, туристи би се лакше опредиjелили да дођу на одмор у нашу земљу.

„Упркос томе, како би свим туристима коjи дођу у Црну Гору, олакшали процедуре при повратку, обезбиjедили смо бесплатно ПЦР тестирање за све оне коjима jе тест неопходан при повратку у матичну земљу“, прецизирали су из НТО-а.

У НТО-у су оциjенили да ће сасвим сигурно напори коjе су, као дестинациjа носилац међународне ознаке за сигурна путовања Сафе Травелс, уложили претходних мjесеци, а коjи су, између осталог, резултирали доношењем и примjеном глобалних здравствених протокола и стабилизациjом епидемиолошке ситуациjе, чиме су послали поруку туристима да jе Црна Гора безбjедна и сигурна дестинациjа, доприниjети да се ове сезоне оствари више од половине туристичког промета из рекордне 2019. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 10:09