Почео Експо Дубаи / - фото: МЕК
01/10/2021 u 11:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Почео Еxпо 2020 – Црна Гора уз циjели свиjет исписуjе историjу

Дубаи ће угостити циjели свиjет како би се приказала моћ удруживања гениjалних умова. Искуство коjе стекнемо током наредних шест мjесеци примjенићемо и на Црну Гору, казао је Милатовић

Милиони људи широм свиjета испратили су церемониjу свечаног отварања “Еxпо 2020 Дубаи”, коjа jе одржана jуче поподне. У двосатном програму учествовало jе више од хиљаду перформера, а причу коjа симболише значаj удруживања људи у циљу стварања бољег свиjета, употпунио jе италиjански, а планетарно популаран умjетник Андреа Бочели, наводи се у саопштењу Министарства економског развоjа.

– Веома сам задовољан када видим резултат напорног рада нашег тима од претходних неколико мjесеци! Сви они коjи су на било коjи начин учествовали у припреми учешћа исказали су огромну љубав према Црноj Гори и веома сам поносан што сам лично, а и са мjеста министра дио ове приче. Дубаи ће угостити циjели свиjет како би се приказала моћ удруживања гениjалних умова. Искуство коjе стекнемо током наредних шест мjесеци примjенићемо и на Црну Гору, довести туристе са нових тржишта, али и инвеститоре из циjелог свиjета!  рекао jе министар Jаков Милатовић.

Како обjашњава, све оно о чему се причало мjесецима, па и годинама уназад синоћ jе наjављено кроз церемониjу свечаног отварања Еxпо 2020. Организатори, али и учесници саме Изложбе показали су колико jе важно поштовати историjу и традициjу, али наше дjеловање прилагодити будућности кроз развоj технологиjе, унапређење људских ресурса и што jе наjважниjе поштовање планете као нашег jединог домаћина.

Дубаи jе одавно препознат као мjесто гдjе се бришу све разлике, а заjедничка вриjедност коjа обjедињава све оне коjи ту бораве jе жеља за бољим свиjетом.

У срцу Еxпо-а, у Ал Wасл Плази, одржана jе церемониjа свечаног отварања на коjоj су умjетници из Уjедињених Арапских Емирата, али и циjелог свиjета своjим изразом дали допринос овом глобалном догађаjу. Уз доста симболике коjа jе инспирациjу нашла у историjи, наjављена jе будућност какву jе тешко и наслутити.

Приjе него jе Андреа Бочели у емотивном наступу заокружио причу свечаног отварања, посебне емоциjе о уjедињавању свиjета и значаjу садашњег тренутка изазвала jе и званична пjесма Еxпо 2020 “Ово jе наше вриjеме”. И заиста, ако наредних шест мjесеци рефлектуjу оно што се могло синоћ видjети, ово jе стварно наше вриjеме!

– Тим коjи ради на припреми учешћа, а на челу са Jаковом Милатовићем, показао jе огромну посвећеност коjа jе довела организациjе броjних активности, од коjих ће неке тек бити реализоване. Радуjу се свим посjетиоцима, а пажљиво одабрани Информатори свакодневно ће свим посjетиоцима причати о нашоj чудесноj земљи и зашто смо одлучили да наступимо под слоганом “Благословени природом”.

Такав перформанс дао jе сjаjан увод за отварање павиљона свих земаља учесница и партнерских организациjа коjе од jутрос угошћаваjу прве посjетиоце. У наредних 182 дана Црну Гору очекуjу броjне активности у Павиљону, али и у оквиру циjелог Експо 2020 изложбеног простора, попут организовања бизнис форума, презентациjа, кулурно- забавног програма, представљања туристичких и инвестиционих потенциjала”, пише у саопштењу.

Подсjећања ради, Павиљон Црне Горе смjештен jе на углу двиjе променаде, у оквиру тематског дистрикта “Одрживост”. Сам Еxпо 2020 простор обухвата jош двиjе под теме “Мобилност” и “Могућност”, а све то обjедињено снажном поруком “Повезивање умова, стварање будућности”.

– Експо 2020 простор заузима више од 400 хектара (преко 600 фудбалских терена) и представља прави град будућности, у Дубаиjу коjи то већ jесте. Сви коjи буду у прилици да посjете наш Павиљон моћи ће да осjете дух Црне Горе кроз интерактивне садржаjе и комуникациjу са домаћинима, а током шестомеjсечне изложбе очекуjу се и броjни инвеститори коjима ће бити представљени сви потенциjали наше земље”, закључуjе се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:13