/ - MINA
24/10/2021 u 12:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Радовић: Премашен годишњи план ИРФ, амбициозне активности у будућности

У посљедња два квартала успjели смо да пласирамо преко 123 милиона еура у проjекте коjи су намиjењени микро, малим и средњим предузећима, односно генерално црногорскоj економиjи, саопштила jе извршна директорица ИРФ-а

Инвестиционо-развоjни фонд (ИРФ) jе доминатно у посљедња два квартала пласирао преко 123 милиона еура у проjекте намиjењене микро, малим и средњим предузећима, чиме jе премашен годишњи план, саопштила jе извршна директорица Ирена Радовић и наjавила амбициозне планове у будућности.

Она jе казала да су у првом кварталу ове године, након наслиjеђених изазова са коjима се нови менаџмент ИРФ-а сусрео по ступању на дужност, успjели да обезбиjеде довољно финансиjа за све здраве и одрживе развоjне проjекте црногорске економиjе.

„Доминантно, у посљедња два квартала успjели смо да пласирамо преко 123 милиона еура у проjекте коjи су намиjењени микро, малим и средњим предузећима, односно генерално црногорскоj економиjи. Тиме смо већ успjели да премашимо наш годишњи план, а за наредни период имамо врло амбициозне планове и проjекте“, рекла jе Радовић у интервjуу агенциjи Мина-бизнис.

Сматра да jе такав ниво активности и већ остварени годишњи план jедан значаjан резултат, посебно у условима пандемиjе коронавируса и чињенице да jе у прошлоj и овоj години смањена свеукупна привредна активност.

„Новца има довољно за све, под jеднаким условима, ИРФ jе отворен за све здраве, квалитетне и одрживе проjекте коjи испуњаваjу услове кредитне подршке", додала jе Радовић.

Она jе позвала све црногорске привреднике да аплицираjу за средства ИРФ-а коjа су са дужом рочношћу него у осталим финансиjским институциjама и са каматним стопама од 1,5 одсто до 3,5 одсто, што су наjповољниjи услови коjи постоjе на црногорском тржишту.

„Задовољна сам и поносна што смо успjели да подигнемо квалитет рада ИРФ-а на jедан далеко виши ниво са становишта транспарентности“, поручила jе Радовић.

Она jе саопштила да jе ИРФ и сада и у претходном периоду у значаjноj мjери био фокурисан на санирање негативних ефеката кризе изазване пандемиjом коронавируса.

„ИРФ jе од почетка пандемиjе подржао црногорске привреднике у износу од преко 400 милиона ЕУР. Поред тога, у посљедња два квартала ове године, у значаjноj мjери смо успjели да направимо помаке у смислу обезбjеђивања нових извора финансирања и нове основе за подршку црногорскоj привреди и општинама у додатном износу од 230 милиона ЕУР“, прецизирала jе Радовић.

Према њеним риjечима, опште стање црногорске привреде рефлектуjе стање коjе jе присутно и у ширем окружењу и на глобалном нивоу, а коjе показуjе да jе пандемиjа и даље у пуном jеку, да jе евидентан мањак инвестиционих проjеката, али и да постоjе назнаке опоравка.

„У том контексту фокус jе и даље на кредитним линиjама коjе су усмjерене на подршку текућоj ликвидности црногорским предузећима и коjе су релевантне за подршку у набавци обртних средстава, а у посљедње вриjеме виде се знаци опоравка и у смислу значаjних инвестиционих инициjатива, као и оних везаних за младе, високошколце, почетнике у бизнису и жене“, обjаснила jе Радовић.

Она jе рекла да jе посебно поносна на кредитну линиjу коjу ИРФ реализуjе од септембра, а коjа се односи на зелено финансирање, односно програм подршке зеленим пословима.

ИРФ ту кредитну линиjу реализуjе у сарадњи са Канцелариjом Програма Уjедињених нациjа за развоj (УНДП) и Еко-фондом.

Риjеч jе о подршци фотонапонским панелима за привреду и пољопривреду.

Радовић jе истакла изузетну сарадњу са Еко фондом и подсjетила да jе у септембру реализован jавни позив коjим jе за привреднике обезбиjеђена подршка у смислу бесповратних средстава, у комбинациjи са средствима ИРФ-а по повољним каматним стопама.

„Радуjемо се што су већ почеле активности за нови сегмент подршке и нови jавни позив Еко-фонда коjи би требало да се реализуjе у децембру, гдjе неће само бити доступна већа количина бесповратних средстава за црногорске привреднике, већ ће и услови за добиjање финансирања бити значаjно повољниjи и релаксираниjи“, казала jе Радовић.

На питање да ли ИРФ планира креирање кредитне линиjе посебно намиjењене за предузећа коjа су тешко погођена пандемиjом, Радовић jе одговорила да jе Фонд и у претходном периоду обезбиjедио широку лепезу кредитне подршке за ликвидност односно преживљавање компаниjа, очување радних мjеста и стимулациjу наставка активности, односно трансформациjу ка сегментима коjи су додатно развоjног карактера и коjи имаjу зелену и дигиталну компоненту.

„Наставићемо са тим програмима ликвидности и у наредном периоду, али ћемо такође наставити и да ослушкуjемо и пратимо потребе црногорске привреде приликом формирања нових кредитних линиjа“, рекла jе Радовић.

Уговори са ЕИБ и ЦЕБ

Радовић jе наjавила потписивање уговора са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) вриjедности 150 милиона еура, од чега ће прва транша од 50 милиона бити врло брзо доступна.

„Ради се о средствима коjа су намиjењена инвестиционим проjектима и финансирању обртних средстава за црногорска мала и средња предузећа, као и компаниjе средње капитализованости, са климатском компонентом од 20 одсто“, рекла jе Радовић.

Навела је да ће се у новембру реализовати и аранжман са Развоjном банком Савjета Европе (ЦЕБ).

„То jе специфични аранжман гдjе смо препознали интерес да таргетирамо инфраструктуру односно да помогнемо значаjно на локалном нивоу како би се оснажиле локалне заjеднице и побољшао квалитет живота грађана, превасходно на сjеверу. Ту се кандидуjу проjекти у области инфраструктуре, водоснабдиjедавања, санирања свих сегмената коjи се односе на биодиверзитет, третмана отпадних вода, те других проjекта од локалног и регионалног значаjа“, прецизирала jе Радовић.

ИРФ jе, како jе навела, тренутно у процесу динамизирања активности и креирања годишњег плана за наредну годину.

Подсjетила је да у том сегменту постоjи снажно патнерство са Француском гдjе се, у оквиру Стратегиjе за Западни Балкан, реализуjе први проjекат подршке црногорскоj економиjи вриjедан око 50 милиона еура.

„Ту настоjимо да едукуjемо црногорско тржиште и радимо са општинама и микро, малим и средњим предузећима у промовисању ових програма сарадње“, додала jе Радовић.

Према њеним риjечима, ИРФ ће у наредном периоду посебан акценат ставити и на финансирање женског предузетништва.

Радовић jе, говорећи о сарадњи са међународним кредиторима, казала да jе нови менаџмент интензивно радио на обезбjеђивању нових средстава у сарадњи са своjим међународним партнерима и да су у овом моменту успjели да обезбиjеде 230 милиона еура средстава за кредитну подршку црногорскоj привреди.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 00:23