Rajnke i Šahmanović / - FOTO: MINISTARSTVO RUDARSTVA, NAFTE I GASA
15/08/2024 u 16:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rajnke i Šahmanović: Politička stabilnost, nove investicije i razvojni projekti ključni faktori ekonomskog razvoja Crne Gore

Politička stabilnost, nove investicije i razvojni projekti ključni su faktori ekonomskog razvoja Crne Gore i to mora biti zajednički cilj svih konstituenata vlasti, zaključili su tokom susreta 14. avgusta ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović i američka ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke.

- SAD snažno podržava Crnu Goru, njen multikulturalni karakter, njen demokratski razvoj i tako će biti i u narednom periodu. Istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina, nafte i gasa je generalno oblast gdje ima dosta prostora za jačanje saradnje između dvije partnerske drzave - navela je Rajnke.

Kako je dodala, slijedi ozbiljan posao, pitanje energetske tranzicije, ispunjavanja EU obaveza i mjerila koje su uslov za zatvaranje poglavlja.

- Jasno je da nam je neophodna diversifikacija energetskih izvora, ali i  stvaranje povoljnog biznis ambijenta - poručio je Šahmanović.

SAD je, navodi Rajnke, spremna da pruži podršku ovim procesima, značajno iskustvo, ekspertiza i nove tehnologije koje američke kompanije razvijaju decenijama unazad, mogu biti veoma korisne resoru rudarstva, nafte i gasa i dijalog o daljoj saradnji ćemo nastaviti i konkretizovati.

Šahmanović: Dinamika formiranja naftnih rezervi zavisiće od cijena u narednom periodu

- Naša ambicija je da ove oblasti razvijamo na ekonomski održiv način uz poštovanje najvisočijih standarda u dijelu zaštite životne sredine, jer su potencijali naročito kada govorimo o mineralnim sirovinama nesporni - istakao je Šahmanović.

On je dodao da je nedostatak drzavne strategije razvoja ovih oblasti ograničavajući faktor.

- Upravo zbog toga, fokus rada resora na čijem sam čelu biće izrada Strategije o mineralnim sirovinama i izmjena dva zakona, o rudarstvu i geoloskim istraživanjima, jer su Crnoj Gori potrebni ozbiljni investitori za nove kapitalne projekte, ali je neophodan jasan plan šta želimo, ali i jasna pravila i okviri poslovanja - istakao je resorni ministar, dodajući da kroz otvoren dijalog sa lokalnim zajednicama, predstavnicima civilnog društva moramo naći najbolja rješenja, kako bismo izbjegli greške iz prošlosti.

Rajnke i Šahmanović su naglasili da je nastavak ekonomskog dijaloga veoma važan za buduću saradnju, navodeći da značajno iskustvo koje SAD ima u ovim oblastima može biti vrlo korisno za Crnu Goru.

- LNG terminal, izgradnja gasovoda, razvoj ideje za fabriku cementa neki su od projekata koji će biti u fokusu pažnje resora, u pitanju su kompleksni projekti koji mogu promijeniti ekonomski portofolio Crne Gore - zaključio je Šahmanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 21:31