/ - Фото: ТВЦГ, портал РТЦГ
16/09/2021 u 16:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Размотрити смањење акциза на гориво

Посматрајћи актуелне цијене бензина у региону, наша земља налази се на другом мјесту. Најскупљи бензин је у Хрватској, а најјефтинији у Босни и Херцеговини

Из Уније послодаваца позивају Владу да размотри смањење акциза на гориво како би се амортизовало повећање цијена. С друге стране, из Министарства капиталних инвестиција кажу да с таквим захтјевима треба бити опрезан због негативног утицаја на државни буџет. Рјешење би било, како кажу, у формирању стратешких резерви нафтних деривата, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Готово сваких 15 дана када дођу на пумпу, грађане чека све већа цијена горива. За неке удар на џеп грађана, док поједине то баш и не дотиче.

Из Уније послодаваца Црне Горе напомињу да су на удару и предузећа посебно у транспортном сектору.

-Не сумњам да ће доћи до пораста њихових услуга, а опет се враћамо на почетак приче да пораст цијене коштање производа и услуга оних компанија који своју цијену коштања формирају на основу цијене горива платиће привреда, а потом и грађани- истакао је Слободан Милатовић из УПЦГ.

Зато апелују на надлежне органе да размисле о смањењу акциза на гориво, које се, како наводе, могу надомјести наплатом пореза тамо гдје има основа за то. Из Министарства капиталних инвестиција свјесни су да раст цијене горива негативно утиче и на привреду и на грађане.

-Просто речено мања цијена мање акцизе и мањи порези на гориво може потенцијално да значи мање новца за пензионере за здравство за просвјету и слично тако да ту треба бити опрезан- казао је Драшко Лончар из МКИ.

Из тог ресора поручују да је у изради закон који предвиђа формирање стратешких резерви нафтних деривата, а очекује се да се ускоро нађе у скупштинској процедури. То би, кажу, Црну Гору учинило независнијом од промјена на свјетским тржиштима, а промјене цијена горива дешавале би се рјеђе - на четири до шест седмица.

-Имамо могућност да залихе нафтних деривата држимо у некаквим, да кажем, условно речено у складиштима. У овом тренутку на жалост, у Црној Гори још не постоји инфраструктура гдје би се нафтни деривати могли складиштити, али постоји могућност да се привремено бар док се та инфрастриуктура не створи да се складишти у земљама ЕУ који су наши партнери, дакле привремено, док сами не успоставимо капацитете за складиштење- навео је Лончар.

Посматрајћи актуелне цијене бензина у региону, наша земља налази се на другом мјесту. Најскупљи бензин је у Хрватској, а најјефтинији у Босни и Херцеговини.

Занимљив податак на који смо наишли на сајту "Глобал петрол прицес" на којем се налазе тренутне цијене горива свуда у свијету јесте да тренутна цијена дизела у Црној Гори иста је као и она на Малти. Треба напоменути да је Малта држава која има нешто мање становника од Црне Горе, готово дупло већи БДП и око четири пута мању стопу незапослености.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:07