Šahmnanović na Bjelopoljskom biznis forumu / - FOTO: MKI
14/12/2023 u 18:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šahmanović na 4. Bjelopoljskom biznis forumu: Kapitalni projekti su glavni zamajac razvoja naše zemlje

Zajedno sa EU institucijama radimo na obezbjeđivanju sredstava, kako za pripremu planske dokumentacije, tako i za samu izgradnju kada se za to stvore uslovi, kazao je državni sekretar

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović učestvovao je na 4. Bjelopoljskom biznis forumu čiji fokus je na održivom razvoju, posebno sjevera Crne Gore, kako bi se smanjila uvozna zavisnost i iseljavanje stanovništva, a samim tim dao doprinos cjelokupnom ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore.

- Kapitalni projekti su glavni zamajac razvoja naše zemlje, što se naročito odnosi na sjever CG - poručio je Šahmanović na početku panela posvećenom kapitalnim projektima i njihovom uticaju na razvoj sjevera i dodao da je završetak i puštanje u saobraćaj prioritetne dionice auto- puta pokazalo da je ova savremena saobraćajnica integrisala 20 % novog saobraćaja.

Naglasio je da se ulažu značajni napori za realizaciju naredne dionice.

- Zajedno sa EU institucijama radimo na obezbjeđivanju sredstava, kako za pripremu planske dokumentacije, tako i za samu izgradnju kada se za to stvore uslovi -  kazao je državni sekretar.

Kako je istakao Šahmanović saradnja sa EU institucijama ukazuje na neophodnost regionalnog povezivanja i aktivnosti u ovom resoru će i dalje  biti  usmjerene ka modernizaciji i izgradnji regionalnih i magistralnih puteva.

U tom smislu govorio je o inicijativama za izgradnju novih saobracajnica, koje će Crnu Goru povezati sa zemljama u okruženju i omogućiti brži protok ljudi i roba, kao što je putni pravac Plav - Dečani ili tunel Rožaje - Peć.

- Modernizacija postojećih vazdušnih luka i izgradnja avio-parka u Beranama jeste jedan od razvojnih projekata koji mogu bitno uticati na dalji razvoj sjevernog regiona u svakom smislu i tom projektu treba posvetiti pažnju i raditi na stvaranju uslova za njegovu realizaciju - dodaje se u saopštenju.

Budući razvoj treba podržati kroz kapitalne infrastrukturne projekte jer su javne investicije ključni generator ekonomskog rasta, naveo je on i dodao da u fokusu treba da budu strukturne reforme za povećanje efikasnosti, konkurentnosti i zapošljavanja.

- Planirana izgradnja i rekonstrukcija 260 km regionalnih i magistralnih puteva, od čega 105 km u sjevernoj regiji. Poseban naglasak na nastavak auto-puta od Mateševa do granice sa Srbijom, poboljšavajući veze sjevera s centralnim dijelom države i Evropom - zaključio je Šahmanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 05:35